Λαβρόφ και Τσαβούσογλου θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία – Ενισχύθηκαν οι Ρώσοι στην Αΐν ΊσσαΗ Ρωσία ανακοίνωσε αργά την Κυριακή το βράδυ πως έστειλε περισσότερα στελέχη της στρατονομίας της σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας όπου μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία συγκρούονται με κουρδικές δυνάμεις κοντά σε στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, στον οποίο περιπολούν ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα.
 
Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται πριν από τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη, στη νότια Ρωσία ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συρία, όπου η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν υποστηρίξει διαφορετικές πλευρές, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν από τους δύο υπουργούς.

Μάχες ανάμεσα σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία ληστοσυμμορίτες και κουρδικές δυνάμεις ξέσπασαν νωρίτερα αυτό το μήνα κοντά στην πόλη Αΐν Ίσσα της βόρειας Συρίας.

Η πόλη Αΐν Ίσσα βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο M4 ο οποίος συνδέει μεγάλες συριακές πόλεις και στον οποίο γίνονται συνήθως ρωσοτουρκικές περιπολίες.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους κατέλαβαν πέρυσι εδάφη στην περιοχή με μια επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, η οποία ελέγχει τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωσή του πως έστειλε την Κυριακή, περισσότερα στελέχη της στρατονομίας.

«Επισημαίνουμε την ασταθή κατάσταση στην περιοχή της Αΐν Ίσσα», αναφέρεται στη δήλωση.

«Νωρίτερα, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την ανάπτυξη κοινών ρωσοσυριακών θέσεων παρατήρησης.

»Πρόσθετες μονάδες της ρωσικής στρατονομίας έχουν φθάσει στην περιοχή της Αΐν Ίσσα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», προστίθεται.

Η Μόσχα, τα πολεμικά αεροπλάνα της οποίας περιπολούν επίσης στην περιοχή, κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν να βομβαρδίζουν η μία την άλλη και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Χάρτης
Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση με τους συμμάχους της.

Στις αποχρώσεις του πράσινου εδάφη που κατέχει ή ελέγχει η Τουρκία με τζιχαντιστές υπό τη διοίκησή της.

Με μοβ τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία με τους τζιχαντιστές συμμάχους της στην τελευταία της εισβολή με την επωνυμία Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».