Η Ρωσία δημιουργεί έναν νέο τρόπο για την καταπολέμηση των εχθρικών drones



Οι Ρωσικές αμυντικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη του τελευταίου συστήματος επιτήρησης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που βασίζεται σε ένα ελικόπτερο τύπου drone που θα εκτοξεύει αντι-αεροπορικούς πυραύλους σε εχθρικά επιθετικά drones , μια πηγή στο αμυντικό-βιομηχανικό συγκρότημα είπε στο RIA Novosti το Σάββατο.

“Από τον Νοέμβριο, αναπτύσσουμε ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί εχθρικά αεροσκάφη μικρής και χαμηλής ταχύτητας σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα και θα παρέχει καθοδήγηση για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα των αεροπορικών δυνάμεων,” είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Η πηγή σημείωσε ότι οι εργασίες για το συγκρότημα “ξεκινούν με βάση μια ανάλυση της εμπειρίας των πρόσφατων τοπικών συγκρούσεων, η οποία δείχνει τον αυξημένο ρόλο των επιθέσεων των drones.” Σύμφωνα με τον συνομιλητή, η εξέλιξη βασίζεται στην υπάρχουσα καθυστέρηση, οπότε το συγκρότημα θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Επί του παρόντος, ο ρωσικός στρατός είναι οπλισμένος κυρίως με αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Orlan-10, Leer και άλλα). Τα “Orion” του ομίλου “Kronstadt” (το πρώτο σειριακό συμβόλαιο που υπεγράφη το 2020) και τα “Luch” – “Corsard” – (δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί) τοποθετούνται εν μέρει ως επιθετικά. Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους μικρούς drone Kamikaze Cube και Lancet.

Όσο για τα βαριά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρά τις μακροχρόνιες εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τα σειριακά δείγματα δεν είναι ακόμη έτοιμα. Τα πιο γνωστά εγχώρια έργα αυτής της κατηγορίας είναι το “Hunter” (Sukhoi Design Bureau, βάρους 20 τόνων), το “Grom” (Krostadt Group, 7 τόνοι) και το “Altius” (Ural Civil Aviation Plant, βάρους 5 τόνων).

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιήθηκαν ενεργά διάφοροι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών οχημάτων που παρείχαν στόχευση, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι (μπαράζ πυρομαχικά). Ειδικοί και ΜΜΕ περιέγραψαν τις λεπτομέρειες των μαχών στο Καραμπάχ ως “πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη”.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρησιμοποιούνται ενεργά τα τελευταία χρόνια σε άλλες περιοχές. Στη Συρία, οι τρομοκράτες προσπάθησαν επανειλημμένα να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim με αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά όλες οι επιθέσεις απώθησαν από το σύστημα αεράμυνας.

 Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο του 2019, η Σαουδική Αραβία έχασε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μετά από επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πεδίο Χουραΐς. Ως αποτέλεσμα της επιδρομής μόνο μιας ντουζίνας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εργοστάσιο ξέσπασαν πυρκαγιές και μέσα σε δύο εβδομάδες η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στο μισό.

https://ria.ru/20201205/dron-1587772901.html