Πολεμική Αεροπορία: Γίνεται πανίσχυρη! Rafale, Mirage, 122 F-16 και οι καλύτεροι πιλότοι του ΝΑΤΟ



Κυρίαρχα τα ελληνικά φτερά πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο - Ολοκληρώνεται η συμφωνία για τα Rafale, αναβαθμίζονται Mirage και F-16, «ζεσταίνεται» η υπόθεση των F-35. 

Να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που ήδη υπάρχουν στην ελληνική φαρέτρα, επιθυμεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον όλων έχει πέσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale, με τις τελικές υπογραφές να πέφτουν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, μεταξύ του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδα ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ωστόσο, «τρέχει» παράλληλα και δύο εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper και την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε διαμόρφωση block 52+.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τα προγράμματα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 σε Viper συνεχίζονται κανονικά και όλα «τρέχουν» σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετατροπής του πρώτου πρωτότυπου μαχητικού F-16 σε διαμόρφωση Viper και στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι πανέτοιμο.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16 Block 50, σημειώνουμε πως πρόκειται για αεροσκάφη από την 341 Μοίρα "ΑΣΣΟΙ" και 347 Μοίρα "ΠΕΡΣΕΑΣ" που εδρεύουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο Βόλου και η αναβάθμισή τους σε block 52+ θα κρατήσει τα μαχητικά ικανά και αξιόμαχα για τουλάχιστον για 15 με 20 χρόνια.

Η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τις 111 Πτέρυγας Μάχης από Έλληνες τεχνικούς και θα προχωρήσει παράλληλα με την αναβάθμιση στην ΕΑΒ των 84 F-16 block 52+ adv σε VIPER.

Ήδη τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή των αναγκών για τον εκσυγχρονισμό των 38 block 50, ενώ τονίζεται πως η αναβάθμιση θα γίνει με χρήση μεγάλου μέρους υλικών, ανταλλακτικών και απαρτίων που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των block52+ adv σε Viper.

Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έχει ζητήσει να δεσμευτούν περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν θα αφορούν μόνο την αναβάθμιση των μαχητικών αλλά την απόκτηση νέων όπλων, για το σύνολο του στόλου των ελληνικών F-16 αλλά και την τεχνική υποστήριξη. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Το σημαντικότερο είναι πως τα 38 αεροσκάφη F-16C/D Block 50+Adv θα έχουν σύστημα Link 16, και θα μπορούν να συνεργάζονται με τα F-16V, τα Rafale, αλλά και τα πιθανά νέα μας F-35.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών δεν θα γίνει μαζικά, βάζοντας δηλαδή όλα τα αεροσκάφη στα υπόστεγα για να εκσυγχρονιστούν. Ανήκουν σε «μάχιμες» Μοίρες που καθημερινά βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αν λοιπόν μπουν όλα στα υπόστεγα για αναβάθμιση, προφανέστατα θα λείψουν επιχειρησιακά και θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα. Επομένως, η αναβάθμιση θα γίνει σταδιακά και στα υπόστεγα θα μπαίνει πάντα ο προβλεπόμενος αριθμός ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις καθημερινές ανάγκες της HAF.

Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 52+ και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου και αναγκάζει την Άγκυρα να... ξανασκεφτεί την τακτική των προκλήσεων πάνω από το Αρχιπέλαγος.