Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» τα Rafale για την Πολεμική Αεροπορία – Πότε φτάνουν τα πρώτα μαχητικά



Εκτός απροόπτου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αρχίζει η διαδικασία επικύρωσης της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας συμφωνία.

Το κλείσιμο μιας από τις πλέον δύσκολες χρονιές για τη χώρα, τα Εθνικά θέματα και τις Ένοπλες Δυνάμεις επισφραγίζεται από τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση των Γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale. Μέσα σε ελάχιστο για τα Ελληνικά δεδομένα χρονικό διάστημα από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη την αγορά μιας Μοίρας Rafale η ώρα της επικύρωσης της συμφωνίας από το κοινοβούλιο και των υπογραφών με την κατασκευάστρια εταιρία έφτασε και μάλιστα θα είναι μέσα στο 2020.

Εκτός απροόπτου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αρχίζει η διαδικασία επικύρωσης της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας συμφωνία. Η νομοθετική ρύθμιση εισάγεται στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση και επικύρωση από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας. Στη συνέχεια προωθείται προς ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως προβλέπεται για να γίνει νόμος του Κράτους. Έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα. Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ανάβει άμεσα το «πράσινο» φως για να έρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault και να «πέσουν» οι υπογραφές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Στόχος μέχρι τα τέλη του χρόνου είναι να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και να «αρχίσει» να τρέχει το πρόγραμμα.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μία αλλά για τρεις σε μία συμφωνίες οι οποίες προβλέπουν την αγορά των 18 μαχητικών, την απόκτηση όπλων για τις «ριπές» και την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών όπως και την εκπαίδευση τεχνικών και ιπτάμενων. Πρόκειται για συμφωνία χιλιάδων σελίδων η οποία προβλέπει κάθε λέπτομέρεια με στόχο να μην υπάρχει το παραμικρό κενό ή σκοτεινό σημείο που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος. 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ και της Πολεμικής Αεροπορίας εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν σε συνεργασία τόσο με την Dassault όσο και με την Armee de l’ Air προκειμένου όλα να έχουν ρυθμιστεί και σε λίγους μήνες τα πρώτα Rafale να πετούν με τα χρώματα της HAF. Η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ ΓΔΑΕΕ και Dassault για τον λόγο αυτό τα 12 μεταχειρισμένα μαχητικά τα οποία πετά η Γαλλική πολεμική αεροπορία θα περάσουν το επόμενο διάστημα στη δικαιοδοσία της κατασκευάστριας εταιρίας ώστε σταδιακά μαζί και με τα 8 καινούργια Rafale να παραδοθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη. Στη συνέχεια ανά δύο μήνες θα παραδοθούν δύο ακόμη ζεύγη μεταχειρισμένων μαχητικών για να ακολουθήσουν τα οκτώ καινούργια ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση ακόμη έξι μεταχειρισμένων μέχρι να φτάσουμε τα 18 μαχητικά.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα Rafale τόσο τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της ΓΔΑΕΕ διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα σε διαμόρφωση F3R αλλά και οι ώρες πτήσης τους  θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μάλιστα οι Γάλλοι πριν παραδώσουν τα μεταχειρισμένα μαχητικά θα τα έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους και θα διαθέτουν πιστοποίηση για χιλιάδες ακόμη ώρες πτήσης.

Όλα τα αεροσκάφη καινούργια και μεταχειρισμένα θα παραχωρηθούν στη HAF με πλήρη φόρτο όπλων κάθε κατηγορίας μεταξύ των οποίων και οι «φονικοί» Meteor. Σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάποια από τα όπλα θα παραχωρηθούν προσωρινά από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία μέχρι να είναι έτοιμα τα όπλα που θα παραγγείλει η HAF έτσι ώστε τα Rafale να μην μείνουν άοπλα ούτε για μια ημέρα.

Ήδη οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί είναι έτοιμοι για να αναχωρήσουν για τη Γαλλία στις αρχές του χρόνου.Θα αποτελέσουν τους επόμενους εκπαιδευτές μαζί και με τους Γάλλους όταν θα επιστρέψει η Ελληνική αποστολή για να «στήσουν» την πρώτη Μοίρα Rafale, των μαχητικών τα οποία σύμφωνα με τη HAF θα αποτελέσουν game changer στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκική αεροπορία.