Υστερία στην Τουρκία: Οι ΗΠΑ κάνουν ασκήσεις με ελληνικούς S-300 και σε εμάς επιβάλουν κυρώσεις



Το θέμα της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 καλύπτεται ευρέως σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Μάλιστα, ορισμένες από τις εφημερίδες σχολίασαν δηκτικά τις «καλές σχέσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στη στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας με πυραύλους S-300.

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet με τίτλο «Εχθρός ή φίλος; Τι είναι τελικά;» αναφέρει πως «στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι με το μέρος της Ελλάδας, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η φιλία του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, απόφοιτο του Χάρβαρντ.

»Άραγε ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα;».

Οι ΗΠΑ ασκούνται με τους ελληνικούς S-300
Άρθρο γνώμης για την εφημερίδα Sabah με τίτλο «Οι ΗΠΑ δεν εξέπληξαν πάλι» επισημαίνει πως οι ΗΠΑ, με την επιβολή μονομερών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, έχουν θέσει δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς, από το μία πλευρά, συμμετείχαν στην άσκηση, κατά την οποία η Ελλάδα δοκίμασε τους S-300, και από την άλλη πλευρά ανακοίνωσαν σιωπηρό εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας.

Πηγές της αμυντικής βιομηχανίας αποκάλυψαν στην εφημερίδα ότι η απόφαση κυρώσεων των ΗΠΑ δεν τους προκάλεσε έκπληξη ούτε ήταν απροετοίμαστοι, προσθέτοντας ότι με αυτήν την απόφαση, οι πραγματικές πρακτικές των ΗΠΑ αποτυπώθηκαν και γραπτώς.

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδα με τίτλο «Έτρεξαν στην παράσταση δοκιμής των S-300 της Ελλάδας!» καταγράφεται ότι οι ΗΠΑ, που δεν πώλησαν τους Patriot στην Τουρκία και αντέδρασαν, όταν εκείνη προμηθεύτηκε S-400 από τη Ρωσία, έστειλαν στρατιωτικό προσωπικό σε άσκηση της Ελλάδας στην Κρήτη, στις 23 και 27 Νοεμβρίου, για τη δοκιμή των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-300.

Στην εφημερίδα Σοζτζού άρθρο με τίτλο «Η εμπιστοσύνη μεταξύ συμμάχων κλονίζεται δραματικά» αναφέρει πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας “ικανοποίησαν” την Ελλάδα, η οποία διαθέτει επίσης ρωσικό πυραυλικό σύστημα, τους S-300, ενώ σημειώνεται ότι σε γραπτή δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας φέρεται να ανέφερε πως «Χαιρετίζουμε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Τέλος, τονίζεται ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν S-300.

Στην εφημερίδα Τουρκιγέ με τίτλο «Ο Έλληνας είναι ευτυχισμένος, οι φίλοι είναι θυμωμένοι» σχολιάζεται πως δηλώσεις του Ιράν και του ψευδοκράτους στην Κύπρο εκφράζουν την στήριξή τους στην Τουρκία, ενώ, ταυτόχρονα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε «σκανδαλώδη» ανακοίνωση ότι «παρακολουθούμε με ικανοποίηση τις αναφερόμενες κυρώσεις».