Ο Ερντογάν εκλιπαρεί τον Μπάιντεν να μιλήσουν στο τηλέφωνο δίχως ανταπόκριση



Επτά ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στο αίτημα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, γεγονός που ερμηνεύεται ως ασυνήθιστη περιφρόνηση για έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος.

Τον περασμένο μήνα
Τρία άτομα που είναι ενημερωμένα για το θέμα, είπαν στον ιστότοπο Middle East Eye ότι το γραφείο του Ερντογάν υπέβαλε το αίτημα για την τηλεφωνική επικοινωνία τον περασμένο μήνα, αλλά εβδομάδες αργότερα δεν έχει συμφωνηθεί καμία συνδιάλεξη.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των σχολίων που είχε κάνει πέρυσι στους New York Times, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να έχει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση, σημειώνει ο ιστότοπος.

Επισημαίνει επίσης ότι ο Ερντογάν δεν βιάστηκε να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της θερμής σχέσης του με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Τούρκος ηγέτης ήταν από τους τελευταίους, σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέβη σε αυτή την κίνηση, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στο τέλος Νοεμβρίου.

Απέφυγαν να απαντήσουν
Όπως σημειώνεται, τόσο η ομάδα του Μπάιντεν για τη μετάβαση στην προεδρία όσο και η τουρκική Προεδρία απέφυγαν να δώσουν άμεσες απαντήσεις στα μέσα ενημέρωσης όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το θέμα.

Εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να εξετάζει τα μηνύματα που έχουν σταλεί για τηλεφωνικές συγχαρητήριες κλήσεις στον Μπάιντεν.

«Πέραν τούτου, δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο» είπε ο εκπρόσωπος.

Παρομοίως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας είπε ότι το γραφείο του θα ενημέρωνε σε περίπτωση που υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν.

Πέραν του θέματος της τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι πρόθυμοι να οικοδομήσουν εποικοδομητική σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν θα βιαστεί…
Ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε την Κυριακή στην τουρκική τηλεόραση ότι οι επαφές της Αγκυρας με την ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν ήταν «πολύ θετικές».

«Είπαν ότι θέλουν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουν νέα σελίδα» τόνισε ο Καλίν.

Πάντως, σημειώνει το Middle East Eye, η απροθυμία του Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν, ενώ καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.