"Όχι" Ισραήλ σε εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία: Καμία συζήτηση αν δεν κλείσει το γραφείο της Χαμάς



Το Ισραήλ δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από τα μηνύματα που προέρχονται από την Τουρκία σχετικά με την επιθυμία της να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους

Το Ισραήλ δεν θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία και δεν θα επιστρέψει τον πρέσβη στην Άγκυρα έως ότου κλείσει τις δραστηριότητες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ως μέρος των δραστηριοτήτων του υποκαταστήματος στην Τουρκία, η Χαμάς ασχολείται με τη διεύθυνση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη, την πρόσληψη Παλαιστινίων για τρομοκρατικές δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη και τη μεταφορά χρημάτων στη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διόρισε πρόσφατα τον Irit Lillian, μέχρι πρόσφατα τον πρέσβη στη Βουλγαρία, να υπηρετήσει ως επικεφαλής της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα.

O Λίλιαν είναι ανώτερος διπλωμάτης και ειδικός στην Τουρκία και στο διορισμό του υπάρχει ένα μήνυμα καλής θέλησης εκ μέρους του Ισραήλ να αυξήσει τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία για να εξετάσει εάν είναι δυνατόν να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις.  

Ένας ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι «ο Ερντογάν θα ήταν χαρούμενος να επιστρέψουμε τον πρέσβη μας στην Άγκυρα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δραστηριότητα της Χαμάς στην Τουρκία». Εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα απαιτήσει από την Τουρκία, ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, το κλείσιμο των γραφείων της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Η Χαμάς έχει ένα μεγάλο γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, στελεχωμένη από άτομα τα οποία μετά τη συμφωνία Shalit απελάθηκαν στο εξωτερικό ως μέρος της συμφωνίας του 2011.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους τελευταίους μήνες ότι οι αρχές της χώρας έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς στους πράκτορες της Χαμάς.

Μεταξύ άλλων, ένας πράκτορας της Χαμάς που είχε φτάσει από το εξωτερικό συνελήφθη πρόσφατα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανακρίθηκε για έξι ώρες και στη συνέχεια ζήτησε να φύγει αμέσως από τη χώρα.

Στο παρελθόν, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στους πράκτορες της Χαμάς να μετακινούνται από και προς την Τουρκία. Να χορηγούν βίζα υπηκοότητας ή διαμονής για διάφορες περιόδους στους πράκτορες της Χαμάς, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την ψύξη των σχέσεων Τουρκίας-Χαμάς σε μια έκθεση των Times για ένα μυστικό θύλακα της Χαμάς που λειτουργεί στην Τουρκία, χωρίς τη γνώση των αρχών και από εκεί που ασχολείται με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε ιδρύματα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και στις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη ότι ορισμένοι πράκτορες της Χαμάς θα απελαθούν από τη χώρα για παραβίαση των νόμων της. Σύμφωνα με αυτούς, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν παρεμβαίνει πλέον, όπως ήταν στο παρελθόν, για να βοηθήσει την ηγεσία της Χαμάς στο θέμα.

Οι Times ανέφεραν επίσης, σύμφωνα με διεθνείς πηγές πληροφοριών, ότι η μυστική μονάδα της Χαμάς λειτουργούσε στην Κωνσταντινούπολη ξεχωριστά από το γραφείο της Χαμάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μονάδα εξαρτάται από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και αναφέρεται απευθείας στην ανώτερη φιγούρα της Χαμάς, Σαμάχ Σαράγκ, η οποία λαμβάνει οδηγίες από τον ηγέτη της Χαμάς  στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πηγές πληροφοριών της εφημερίδας, ζητήθηκε επίσης από τη μυστική μονάδα να αγοράσει υλικό διπλής χρήσης (για ειρηνικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς) που το Ισραήλ απαγορεύει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του φόβου ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όπλων.

Η μυστική μονάδα ασχολείται επίσης με την κατασκοπεία εναντίον άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που είναι ύποπτες ότι είναι άπιστες στη Χαμάς.

Υπεύθυνος του γραφείου της Χαμάς στην Τουρκία είναι ο Saleh al-Aruri, νούμερο 2 στον οργανισμό που υπηρετεί ως επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και ως σύνδεσμος προς τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στη Λωρίδα της Γάζας, το μυστικό υποκατάστημα στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα προσωπικό έργο του Σινάρ και το χρησιμοποίησε κυρίως για τους σκοπούς του στρατιωτικού σκέλους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, ο οργανισμός λειτουργεί μια εξελιγμένη αίθουσα ακρόασης για τα μέσα ενημέρωσης και τις επικοινωνίες στο Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη και παρέχει πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Αυτό το γραφείο διευθύνεται από τον «Abd al-Hakim Hanani, πιστό της ανώτερης Hamas al-Aruri, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία λόγω της αμερικανικής-ισραηλινής πίεσης. Ο Al-Aruri κατοικεί επί του παρόντος στην περιοχή Dahiya της Βηρυτού, από όπου λειτουργεί το γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ισραήλ δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από τα μηνύματα που προέρχονται από την Τουρκία σχετικά με την επιθυμία της να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μαζί του.

Ο Ερντογάν φοβάται προφανώς τον Μπάιντεν ενόψει της συμφωνίας όπλων της Τουρκίας με τη Ρωσία, την αγορά πυραύλων S-400 καθώς και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. 

"Έχουμε προβλήματα με ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο", διευκρίνισε ο Ερντογάν στα σχόλιά του, υπονοώντας προφανώς την ασταθή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

"Εάν δεν υπήρχε ενδιαφέρον με τον ανώτερο κλιμάκιο, η σχέση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. "Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «η πολιτική σχετικά με τους Παλαιστινίους είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι αδύνατο να αποδεχτούμε την ισραηλινή πολιτική επί του θέματος. Οι ανεύθυνες ενέργειές τους εκεί δεν είναι αποδεκτές».

Τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία πραγματοποιούνται επί του παρόντος κυρίως με το άτομο που ηγήθηκε της τουρκικής εθνικής οργάνωσης πληροφοριών, Kan Fidan, μέσω της Mossad.

Το Ισραήλ βοήθησε τους Τούρκους να αποτρέψουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των επιθέσεων του ISIS στην επικράτειά τους. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Τουρκία αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρούνται από τους Τούρκους ως οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες για την ευημερία της Τουρκίας, σε ποσοστό 60,5% για τις ΗΠΑ και 60,3% για το Ισραήλ.