Ατσάλινη τανάλια κατά της Τουρκίας ενεργοποιεί η Ελλάδα – Δεν υπάρχει αντίδοτοΕλληνοτουρκικά: Μία ιπτάμενη «ατσάλινη τανάλια» δημιουργεί η Ελλάδα, προκαλώντας ΣΟΚ στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόφαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να εδρεύουν τα Rafale στην Σκύρο (σ.σ. και την Τανάγρα) και τα ελληνικά F-16 Viper να έχουν έδρα την Κρήτη δημιουργεί μία ιπτάμενη «ατσάλινη τανάλια» η οποία θα φέρει πρόσθετους πονοκέφαλους στην τουρκική αεράμυνα.

Τα ελληνικά Rafale από την Σκύρο και τα Viper από την Κρήτη, με τα όπλα τους και τα ραντάρ τους, θα μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή στόχους στα παράλια και ειδικά βαθιά μέσα στην Τουρκία.

Η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν διαθέτη απάντηση στο ελληνικό σχέδιο, αφού τα αεροπλάνα της είναι παλιά και θα χρειαστούν χρόνια για να εξυγχρονιστούν, όπως χρόνια θα χρειαστούν για να αποκτήσει η Άγκυρα αξιόπιστο εθνικό αεροπλάνο (σ.σ. το φτιάχνει με την βοήθεια των Βρετανών).

Πύραυλοι, HARM, Harpoon, Rampage, Meteor, Exoset, μπορούν να διαλύσουν τουρκικούς στόχους σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για την Τουρκία είναι η έκθεση ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία όπως σημειώνεται είναι υπερτιμημένα, αναφορικά με τις επιδόσεις τους σε μεγάλα ύψη.


Η Τουρκία δεν διαθέτει αξιόλογη αεράμυνα και έλπιζε με τα S-400 να μπορέσει να περιορίσει τις δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.