Προβληματισμός στην Μόσχα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Άγκυρας



Μετά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι η Τουρκία επιθυμεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων σε συνεργασία με το Πακιστάν, έρχονται αντιδράσεις από διάφορες πλευρές του κοσμου, με μια εξ' αυτών  από την Μόσχα.

Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μεταβάλλει την γεωπολιτική παρουσία της Τουρκίας στο Ναγκόρνο ''μια ανάσα'' από τα ρωσικά σύνορα.

Όπως δήλωσε πριν δύο χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.»  

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία επενδύει στην τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.                                       
Ωστόσο η διεθνής κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για την πυρηνική τεχνολογία και λιγότερο για την πυραυλική, παρακολουθεί με προσοχή όλα τα τεκταινόμενα στην Τουρκία για αυτό το θέμα.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν ότι ΗΠΑ και Ισραήλ για παράδειγμα, απέτυχαν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυξάνοντας έτσι ταυτόχρονα τις προσδοκίες των Τούρκων να αποκτήσουν και εκείνοι αυτού του είδους τα όπλα.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, κανείς δεν προσπαθεί να σταματήσει τη μετατροπή της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και μια στρατιωτικής δύναμης στην Ευρασία την τελευταία δεκαετία, από το να γίνει μέλος του πυρηνικού κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων.

Όπως σημειώνει το κανάλι Telegram MiddleEast σήμερα, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ευρασίας που καταφέρνει να συνδυάσει μέχρι τώρα τις στρατιωτικές και τις οικονομικές συνιστώσες, αυξάνοντας την επιρροή της τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στη Μέση Ανατολή στο σύνολό της.

"Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντανάν δεν κρέμονται στον αέρα, αλλά βασίζονται σε πραγματικές στρατιωτικές επιτυχίες και στην αρχή της κατασκευής ενός συστήματος στρατιωτικών βάσεων έξω από τα τουρκικά σύνορα”, καταλήγει το δημοσίευμα ενδεικτικό του ότι οι Ρώσοι ίσως να γνωρίζουν πολλά περισσότερα για το τι έχει ετοιμάσει η Άγκυρα.

Πριν κάποιο διάστημα, το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS, παράρτημα ουσιαστικά της Mossad και της Sin Bet, είχε αναφέρει τα  περί "ουσιαστικών ανησυχιών" απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όχι μόνο για την Μέση Ανατολή αλλά και για ολόκληρη την Μεσόγειο.  

Τα θέλουν όλα οι νέο-οθωμανοί και τα θέλουν εδώ και τώρα, μόνο που δεν θα προλάβουν να πάρουν τίποτα από όλα αυτά.

Εκτιμήσεις πολλών ειδικών και αμυντικών εμπειρογνωμόνων αναφέρουν όμως ότι κανείς δεν θα επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν. Ερντογάν να αποκτήσει τελικά πυρηνικά όπλα, διότι πολύ απλά τότε ο Βορειοκορεάτης παρανοϊκός πρόεδρος Κίμ Γιουν θα ήταν «παιδική χαρά» μπροστά του.