Φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία λόγω των ταραχών στις ΗΠΑ



Οι συνθήκες που δημιουργούνται για την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν την ευνοούν, ειδικά μετά την ξεκάθαρη υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και την μη ομαλή αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία, βάζει πολλούς σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τις τωρινές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία από την αρχή της κρίσης με τις παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου επεδίωκε ένα πράγμα. Θερμό επεισόδιο για να γκριζάρει η περιοχή και να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Άγκυρας.

Μάλιστα για θερμό επεισόδιο υπήρξε και εντολή του ίδιου του Τούρκου προέδρου, την οποία οι Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να εκτελέσουν.

Το σχέδιο αυτό δεν βγήκε στους Τούρκους, όσο και αν το προσπάθησαν (βλ. Kemal Reis, τουρκικά υποβρύχια, αερομαχίες στο Αιγαίο κ.ο.κ.).

Η ιδιόμορφη κατάσταση που δημιουργείται στις ΗΠΑ, πολλοί υποστηρίζουν ότι δίνει στην Άγκυρα το πεδίο να δράσει και να επιδιώξει σθεναρά το θερμό επεισόδιο.

Ένας από τους λόγους που η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο είναι και η διατυπωμένη θέση της Ελλάδας, δια του στόματος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ότι η Αθήνα δεν δέχεται την λογική της μικρής κλίμακας πολέμου – θερμού επεισοδίου αλλά όποια τουρκική επιθετική ενέργεια θα απαντηθεί με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.

Ακόμα θυμούνται οι Τούρκοι την αιφνιδιαστική κίνησης της Αθήνα το καλοκαίρι, να επιχειρήσει ευρείας κλίμακας επιθετικές ασκήσεις στον Έβρο, στην άλλη άκρη της Ελλάδας από το πεδίο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση στο ΓΕΕΘΑ γνωρίζουν πως οι Τούρκοι, όντας στρυμωγμένοι, μετά και την εκλογή του Ρόμπερτ Μενέντεζ στη θέση του νέου προέδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, θα προσπαθήσουν για θερμό επεισόδιο.

Ο Μενέντεζ είναι ο μεγαλύτερος Αμερικανός πολιτικός πολέμιος της Τουρκίας και έχει βάλει στο στόχαστρο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανακοίνωσή του στο Twitter ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα το καλοκαίρι την Ελλάδα με φόντο τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.