«Ήπιες» κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις



Στην περίοδο των ετήσιων τακτικών κρίσεων εισέρχονται οι Ενοπλες Δυνάμεις από τις επόμενες ημέρες, με καταληκτική περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και η κυβέρνηση προσανατολίζεται, λόγω και της εύθραυστης συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε «ήπια προσαρμογή» που θα υπακούει στις τρέχουσες εξελίξεις, όπως το θέτει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, και δεν θα σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας τους. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η απειλή της Αγκυρας και η επιτυχής έως τώρα αντιμετώπισή της, παρά ορισμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί εντός του υπουργείου Αμυνας, οδηγούν το Μαξίμου σε αυτή την τακτική, που στόχο έχει να μην χαλάσει τις ισορροπίες και να μην στείλει λάθος μήνυμα που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Εξάλλου, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία τους βρέθηκαν επί ένα χρόνο στο «κόκκινο», με το αποτύπωμα να είναι σε κάθε περίπτωση θετικό. 

Στο πλαίσιο αυτό, η σχετική συζήτηση είναι αρκετά περιορισμένη και περιλαμβάνει αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως για παράδειγμα ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, είθισται να γίνεται επιμήκυνση της θητείας για ένα ακόμη έτος. Αντιθέτως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να παραμείνει στη θέση του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η περίπτωση του Α/ΓΕΕΘΑ
Οσον αφορά τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πρέπει να σημειωθεί πως έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου μηνύματα για αμφιταλαντευόμενες σε ορισμένες περιπτώσεις σχέσεις μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ και κάποιου φάσματος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως για παράδειγμα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά ενίοτε και μικρές τριβές που δημιουργούνται με τους πολιτικούς προϊσταμένους του, τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο συγκεκριμένο πεδίο κυβερνητικά στελέχη απάντησαν με «μήνυμα» προς τον Α/ΓΕΕΘΑ πως οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι μεν ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει θεσμική ιεραρχία που θα πρέπει να τηρείται. 

Οι όποιες αρρυθμίες ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε αλλαγή του Α/ΓΕΕΘΑ, ειδικά στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία. Κομβικό στοιχείο άλλωστε της πορείας του αντιστρατήγου των Ειδικών Δυνάμεων είναι πως μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη σοβαρότατη κρίση στον Εβρο, και το έκανε με επιτυχία, κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και οι χειρισμοί στην πολύμηνη κρίση με το «Ορούτς Ρέις». Εξάλλου, «πάνω στην κρίση του Εβρου χτίστηκε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, ασχέτως εάν ποτέ αυτή η εμπιστοσύνη δεν ήταν και «λευκή επιταγή».

 Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, γενικώς οι Ενοπλες Δυνάμεις υπό τον κ. Φλώρο πέρασαν με επιτυχία την κρίση διαρκείας που προκάλεσε η Τουρκία με το «Ορούτς Ρέις», και αυτό πιστώνεται στα στελέχη τους αλλά και στον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ που εκτός των άλλων συμπληρώνει ένα χρόνο στη θέση του. Ως εκ τούτου, θα συνιστούσε πολλαπλά αρνητικό μήνυμα τυχόν συζήτηση για την αντικατάστασή του.  Στο διά ταύτα, τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με θέμα τις κρίσεις, ώστε να συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.