Αποκαλυπτικό εγγραφο ΛΣ για περιστατικό στα Ίμια: "Η ακταιωρός κινήθηκε με σκοπό τον εμβολισμό μας



Προσπαθούν να πάρουν "ρεβάνς" για την Κεμάλ Ρέις ή χτίζουν σκηνικό ξανά στα Ίμια;

Την ώρα που ο Τσαβούσογλου, αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες είναι διατεθειμένη η Άγκυρα να ξεκινήσει τις συνομιλές με τη χώρα μας, οι Τούρκοι προκαλούν στην περιοχή των Ιμίων.

Όπως σας είχαμε αναφέρει σχετικά με το περιστατικό με τη σύγκρουση του τουρκικού σκάφους της ακτοφυλακής πάνω στο ελληνικό την Τετάρτη στα Ίμια, μπορεί να μη δόθηκε μεγάλη έκταση, όμως αυτό φαίνεται πως ίνει πάτημα στους γείτονες να γίνουν πιο προκλητικοί.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΗΑ, έστειλε στην περιοχή ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα καταδρομικό προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση γύρω από τις βραχονησίδες και να αποτρέψουν με την παρουσία τους εκεί Έλληνες ψαράδες και ελληνικό λιμενικό να πλησιάσουν.

Η τουρκική ακτοφυλακή, είχε εκδόσει εχθές μία προπαγανδιστική ανακοίνωση, σχετικά με το περιστατικό, τονίζοντας ότι "η τουρκική ακταιωρός, απομάκρυνε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα τα ελληνικά καΐκια και το Λιμενικό."

Αντίστοιχα σε επιφυλακή βρίσκονται 3 σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής.

Αποκαλυπτικό έγγραφο του Λιμενικού
Σύμφωνα με το ρεπορταζ του OPEN, στο φως έρχεται αποκαλυπτικό έγγραφο του Λιμενικού, που δίνει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό στα Ίμια. 

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, οι Τούρκοι μετά από παρενόχληση στα ελληνικά πλοία, επί σκοπού κινήθηκε προς το ελληνικό σκάφος για να το εμβολίσει.


"Μπορεί να υπάρξει θύμα κι ανθρώπινη ζωή"
Έκκληση για περαιτέρω «θωράκιση» του νησιού με περισσότερα σκάφη του Λιμενικού απήυθυνε ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μέσω ΣΚΑΙ, στο περιθώριο του πρόσφατου επεισοδίου τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του Λιμενικού.

«Πρέπει να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής ακτοφυλακής και να υπάρχει ενίσχυση των σκαφών και ποιοτικά και αριθμητικά και βέβαια αυτά να περιπολούν ανατολικά των Ιμίων» είπε.

«Θα επαναλάβω κάτι που λέω συχνά, αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο θα έλεγα είναι ένας κρίκος στην μεγάλη αλυσίδα των προσπαθειών που κάνει η Άγκυρα στην περιοχή των Ιμίων για να δημιουργήσει τετελεσμένα» πρόσθεσε εκτιμώντας πως αν υπάρχει μόνιμη παρουσία του Λιμενικού οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να εισβάλουν στα χωρικά μας ύδατα.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, καθώς τώρα είναι η «περίοδος της τσιπούρας» και υπάρχει αριθμός σκαφών που ψαρεύει στην περιοχή, είναι εύκολο να γίνει ένα ατύχημα.

«Πρέπει να προλάβουμε αυτό το πράγμα» τόνισε και πρόσθεσε πως έχει αποστείλει ήδη δύο επιστολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

"Κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει θύμα κι ανθρώπινη ζωή" επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Οι ψαράδες είναι προβληματισμένοι αλλά δεν εγκαταλείπουν τον χώρο που ψαρεύουν διότι είναι ελληνικά χωρικά ύδατα διότι είναι Ελλάδα.» είπε και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «Δεν μπορεί να εισβάλουν όποτε θέλουν οι Τούρκοι και να είμαστε απλοί θεατές».