Ο κύβος ερρίφθη – Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Άγκυρα



Τουρκία: Όπως φαίνεται από τι υπόγειες συμφωνίες που κάνει η Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο.

Του Αριστοτέλη Παπαργύρη

Ύστερα από τις συμφωνίες Μόσχας – Άγκυρας που κλείστηκαν στο Σότσι για το μοίρασμα της Λιβύης, την συμφωνία της Τουρκίας με την Κίνα για την συνέχιση του  νέου «Δρόμου του Μεταξιού» μέσω κεντρικής Ασίας, Τουρκίας και ανατολικο-κεντρικής Ευρώπης και την σινο-πακιστανική πυραυλική τεχνολογία που προμηθεύεται η Άγκυρα,  είναι εμφανές ότι η Τουρκία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δυτικά (σ.σ. αμερικανικά) συμφέροντα.

Η Σαουδική Αραβία βλέποντας ότι το Πακιστάν έρχεται όλο και πιο κοντά στους Κινέζους, οδηγείται σταδιακά στην απόφαση τερμάτισης των οικονομικών της σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ. Το Ριάντ μάλιστα απαίτησε την άμεση αποπληρωμή του δανείου προς το Πακιστάν ύψους 2 δις δολαρίων, του οποίου μέρος είχε πληρώσει νωρίτερα η Κίνα.

Οι ΗΠΑ, διαπιστώνοντας τις αγαστές σχέσεις του Πακιστάν με την Κίνα πέρασαν πρόταση στο Κογκρέσο ώστε να αποβληθεί το Ισλαμαμπάντ από Major not NATO Ally (σ.σ. κύριος σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ).

Μετά τις εξελίξεις στην αραβική χερσόνησο και την συμφωνία του Κατάρ με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες πιστεύεται ότι το Κατάρ θα αποστασιοποιηθεί από τα γεω-στρατηγικά παιχνίδια της Τουρκίας αν και θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά.

Το πλαίσιο των πρόσφατων συμφωνιών των αραβικών κρατών θα οδηγήσει στη συμμετοχή τους στα αμερικανικά σχέδια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, μέσω του East Med.

Σημαντικής σημασίας χώρα στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων για την αναχαίτιση των επιδιώξεων Κίνας – Τουρκίας αναφορικά με το νέο «Δρόμο του Μεταξιού» προς την Ευρώπη θα παίξει η Βουλγαρία. Η Σόφια αναμένεται να δεχτεί μεγάλες πιέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα από τη Δύση για να μπει τέλος στα σχέδια Άγκυρας και Πεκίνου.

Στους διαδρόμους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της NSA (σ.σ. υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ) και του Πενταγώνου, δεν επικρατεί μόνο δυσαρέσκεια για τη στάση της Τουρκίας αλλά οργή, από την στιγμή μάλιστα που διαπιστώθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, του Ιράν και της Κίνας ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ τους καθημερινά (σ.σ. λένε χαρακτηριστικά πως Τούρκοι, Ιρανοί και Κινέζοι πράκτορες ανταλλάσσουν μηνύματα όπως τα… ερωτευμένα ζευγαράκια στο Messenger).

Το επόμενο διάστημα, μετά την ανάληψη της αμερικανικής ηγεσίας από τον Τζο Μπάντεν, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή μας, όπου θα φανεί ο βαθμός αντίδρασης των ΗΠΑ στα παραπάνω σχέδια.

Στις αμερικανικές αποφάσεις και σχεδιασμούς, πρόσωπα κλειδιά όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, τα οποία έχουν ξεκάθαρη και δεδηλωμένη αντιτουρκική θέση, μένει να δούμε σε πιο βαθμό θα επηρεάσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν και πώς ο ίδιος θα χειριστεί το θέμα Τουρκίας.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε μία περίοδο ομαλής περιθωριοποίησης της Τουρκίας από τις σημαντικές αποφάσεις της περιοχής.

Ο Aριστοτέλης Παπαργύρης έχει σπουδάσει Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στην Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου