Ελληνοτουρκικά: ΣΟΚ στην Τουρκία – Το Ριάντ βάζει Έλληνες πιλότους στα F-15Ελληνοτουρκικά: Το Sputnik κάνει λόγο για «εντολή του πρίγκιπα Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας», ώστε μεγάλος αριθμός F-15 να προσγειωθούν στη βάση της Σούδας της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Sputnik, τα F-15, «τα οποία θα προσγειωθούν στην Κρήτη με εντολή του Στέμματος της Σαουδικής Αραβίας θα συμμετάσχουν σε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα».

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα αεροσκάφη που θα στείλει η Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο F-15 στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, θα χρησιμοποιηθούν επίσης και από Έλληνες πιλότους.

Τα F-15 δεν θα αποσυρθούν τουλάχιστον έvς 2030 αφού δεν βρίσκεται αεροσκάφος ικανό να τα αντικαταστήσει, ίσως εκτός το F-22.

H Σαουδική Αραβία διαθέτει 88 καινούρια F-15SA ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών ενώ συνολικά στην αεροπορία του Στέμματος υπηρετούν 228 F-15 όλων των τύπων.

Το F-15 έχει μέγιστη ταχύτητα στα 2,5 Mach και μπορεί να μεταφέρει οκτώ πυραύλους αέρος – αέρος (σ.σ. συνήθως AIM-120 και AIM-9 για μακρινά πλήγματα και αερομαχίες αντίστοιχα) την ώρα που το F-22 έχει μέγιστη ταχύτητα 2,2 Mach, όντας πιο αργό από το F-15.

Η ύπαρξη των F-15 (σ.σ. δεν είναι στελθ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει για τα καλά τις ισορροπίες στην περιοχή με τα ραντάρ και τα όπλα τους, τα οποία είναι ανώτερα από τα F-16.

Θα χρειαστεί βέβαια μία περίοδος co-pilot για τους Έλληνες πιλότους με Σαουδάραβες ή Ισραηλινούς.