Ν. Κορέα: Νέο πρόγραμμα κατασκευής τηλεχειριζόμενου άρματος μάχης K1



Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε ο ιστότοπος Aju Business Daily, η νοτιοκορεατική βιομηχανία Hyundai Rotem θα εξελίξει τεχνολογίες ανεπάνδρωτων οχημάτων και θα χρησιμοποιηθούν επι αρμάτων μάχης, συστημάτων πυροβολικού και θωρακισμένων οχημάτων.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem ανακοίνωσε ότι η κρατική υπηρεσία έρευνας και εξέλιξης αμυντικών τεχνολογιών αιτήθηκε ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την εξέλιξη νέων τεχνολογιών για τον χειρισμό οχημάτων μάχης μέσω τηλεχειρισμού.

Το πρώτο έργο αυτού του νέου προγράμματος θα είναι η εξέλιξη τεχνολογιών ανεπάνδρωτων οχημάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν πάνω στο άρμα μάχης K1.

Το K1 είναι ένα νοτιοκορεατικό άρμα μάχης, σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κορεατικής Δημοκρατίας, που εξελίχθηκε από την νοτιοκορεατική βιομηχανία Hyundai Precision, τωρινή Hyundai Rotem. Το άρμα είναι οπλισμένο με ένα πλήρως σταθεροποιημένο ραβδωτό πυροβόλο M68A1 των 105 χλστ. Η αναβαθμισμένη έκδοση του,  το K1A1, είναι οπλισμένη με λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ.

Η ιδέα ενός ανεπάνδρωτου άρματος μάχης δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και πολλοί Στρατοί σ’ όλον τον κόσμο προσπαθούν να εξελίξουν στρατιωτικό εξοπλισμό αυτού του τύπου για να σωθούν ζωές στο πεδίο της μάχης. Η ζωή ενός Στρατιώτη είναι πιο σημαντική από τους εξοπλισμούς και τα άρματα μάχης αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που εξελίσσονται σήμερα και προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες θωράκισης και συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS).

Για να αντιμετωπιστούν οι νέες απειλές και αλλά και να προστατευθούν καλυτέρα τα άρματα μάχης, οι σχεδιαστές και κατασκευαστές αρμάτων μάχης αύξησαν το βάρος των συγχρόνων αρμάτων μάχης ενώ μειώθηκε η κινητικότητα τους. Ο συμβατικός πύργος οποιουδήποτε άρματος μάχης, που απαιτεί μεγάλο χώρο πάνω από το σκάφος, ζυγίζει περισσότερο από δύο τόνους. Ο κύριος λόγος για αυτό το βάρος του πύργου εχει σχέση με την μεταφορά δύο ή τριών χειριστών και πρέπει να είναι προστατευμένος με χοντρό χάλυβα το οποίο σημαίνει περισσότερο επιπρόσθετο βάρος.

Η μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η μείωση του βάρους ελαχιστοποιώντας την θωράκιση, αυτό όμως θα θέσει τους Στρατιώτες σε προβλήματα. Οπότε η καλύτερη λύση θα είναι η αφαίρεση όλων των Στρατιωτών και της θωράκισης από το άρμα μάχης.

Η ιδέα ενός τηλεχειριζόμενου άρματος μάχης μπορεί να αποτελέσει μια λύση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αποστολών και το επιχειρησιακό περιβάλλον. Μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τα άρματα μάχης μπορούν να καταστραφούν από μικρές ομάδες Στρατιωτών εξοπλισμένους με φορητά αντιαρματικά όπλα, οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες φάλαγγες σύγχρονων αρμάτων μάχης. Η χρήση ανεπάνδρωτων αρμάτων μπορεί να σώσει ζωές Στρατιωτών καθώς διατηρείται το πλεονέκτημα της ισχύος πυρός για την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και προσφέρει τακτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την κατοχή ή τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης κατοικημένης περιοχής ή να γίνει άρνηση αυτών των πλεονεκτημάτων στον εχθρό.

Πηγή: armyrecognition.com