Έρχεται Ελληνογαλλική άσκηση με Rafale, Mirage & F-16 - Πάνε Μάλι τον Μάιο οι ΕΔ



Εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα

Όπως σας είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας, τη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία εκτός από τον "αέρα" τον Rafale, φαίνεται πως έρχεται να δώσει και τις προτάσεις της Γαλλίας για τις Belharra.

Εν όψει λοιπόν, της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας – ήδη έχει αρχίσει να προκρίνεται από πολλούς κύκλους ότι η πρόταση των Γάλλων για 4 Belharra αποτελεί μονόδρομο. 

Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν να έχει κατατεθεί νέα ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση από τη Γαλλία που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση 3ων εκ των 4ων φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικό ναυπηγείο, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ, μαζί με τα οπλικά τους συστήματα. Οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν και 2 φρεγάτες κλάσης La Fayette ως πλοία ενδιάμεσης λύσης και πακέτο την αναβάθμιση των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ.   

Έρχεται άσκηση Ελλήνων και Γάλλων 
 
Η άφιξη της κ. Παρλί δεν θα είναι η μόνη γαλλική επίσκεψη τις επόμενες ημέρες. Το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα Rafale της γαλλικής αεροπορίας. 

Τα γαλλικά Rafale θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.   

Πάνε Μάλι οι Ειδικές Δυνάμεις 
 
Η κ. Παρλί και ο κ. Παναγιωτόπουλος την Δευτέρα θα συζητήσουν και για την υπόθεση της συμμετοχής στοιχείων των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι. 

Η συμφωνία έχει επέλθει, η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, για αποστολή που αφορά την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων και όχι πιο ενεργό επιχειρησιακή εμπλοκή, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία κ.ά.).