Η Αθήνα ζητά το πρώτο RAFALE τον Ιούλιο: Η Παρλί έρχεται με την πρόταση των φρεγατών τη Δευτέρα



«Μπορεί να θέλαμε και εμείς και οι Γάλλοι οι υπογραφές για τα RAFALE να μπουν όταν έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου τα Γαλλικά μαχητικά στην Τανάγρα, αλλά αυτό σημαίνει και τρενάρισμα στις παραδόσεις. Εμείς θέλουμε το πρώτο Ελληνικό RAFALE να παραδοθεί οπωσδήποτε τον Ιούλιο».

Αυτό σημείωνε ανώτατη πηγή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν λίγες ώρες, εξηγώντας ότι τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων οι υπογραφές για τα RAFALE F-3R μπαίνουν την 25η Ιανουαρίου.

Η Αθήνα εξ’ αρχής έθεσε τον όρο, ανά έτος να παραδίδονται έξι RAFALE στην Πολεμική Αεροπορία έως το 2023 και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση που έχει να κάνει με τις προσγειώσεις επί Ελληνικού εδάφους, κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει τα χρονοδιαγράμματα.

Μια τελετή στην Τανάγρα στις 2 Φεβρουαρίου θ’ αποκτούσε υψηλή σημειολογική αξία, με τα RAFALE που θα έχουν μετασταθμεύσει εκεί. Αυτομάτως όμως κάτι τέτοιο συνεπάγεται, όπως εξηγούσαν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, ότι η παράδοση του πρώτου Ελληνικού RAFALE μετατίθεται τον Σεπτέμβριο κι όχι τον Ιούλιο που έχει απαιτήσει η Αθήνα.

Κατά συνέπεια η 25η Ιανουαρίου, που είναι και μια ημερομηνία την οποία είχαμε γράψει καιρό τώρα, είναι η ημέρα που αρχίζει να τρέχει το Ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης των Ελληνικών RAFALE.

Επόμενο φυσικό βήμα είναι η αποστολή των τεσσάρων ιπταμένων και των περίπου τριάντα μηχανικών στη φωλιά εκπαίδευσης των RAFALE στη βάση Μοντ ντε Μαρσάν, εκεί δηλαδή που είχαν μετασταθμεύσει τα Ελληνικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» που έλαβαν μέρος στην άσκηση VOLFA 2020.

Και από αυτή την βάση το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεχίζει μετά τις κρίσεις να κρατά στα χέρια του το χειριστήριο της HAF, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης, δοκίμασε πρώτος τα F-3R και τις δυνατότητες που έχουν τόσο στην εναέρια μάχη, όσο και σε αποστολές κρούσης.

Η τελετή πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα παραστεί η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί.

Μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πριν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοινώσει ότι η θητεία αυξάνεται κατά 3μηνο στον Στρατό Ξηράς, συνομιλούσε μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό του για λεπτομέρειες που αφορούν την ιστορική Ελληνογαλλική συμφωνία, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στο ισοζύγιο αεροπορικών δυνάμεων στον αέρα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Πρόταση για φρεγάτες θα υπάρξει και θα εξεταστεί

Ωστόσο οι δυο υπουργοί από το παρελθόν έχουν δείξει πως βρίσκουν πάντοτε σημεία συνεννόησης κι έχουν πολλές συγκλίνουσες απόψεις. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος περίμενε από την κα. Παρλί ν’ ανοίξει ορισμένα από τα χαρτιά της και φαίνεται ότι έτσι ακριβώς έγινε.

Η Γαλλίδα υπουργός φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό της ότι θα κομίσει την αναθεωρημένη πρόταση του Παρισιού και για τις φρεγάτες.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν ότι θα περιμένουν με ενδιαφέρον ν’ ακούσουν και στη συνέχεια να μελετήσουν- κυρίως ο χρήστης που είναι το Πολεμικό Ναυτικό- την Γαλλική πρόταση. Μάλιστα σημειώνεται πως όποια και να είναι η πρόταση που θα έρθει και αφορά τις φρεγάτες, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μικρών αλλαγών στη διαπραγματευτική σκακιέρα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Πρόσωπα που είναι κοντά στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, επαναλαμβάνουν αυτό που είχε πει ο υπουργός προ ημερών και στη βουλή, πρώτον πως ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για τις νέες φρεγάτες, δεύτερον τα πάντα είναι ανοιχτά κι όλες οι προτάσεις ας είναι στο τραπέζι για να εξεταστούν από τον ενδιαφερόμενο, που είναι το Πολεμικό Ναυτικό.

Από Γαλλικής πλευράς όσα έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά και έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας, είναι ότι το Παρίσι προτείνει τις τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου Belh@ra, εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ και ως ενδιάμεση λύση θα είναι οι παλαιότερες, αλλά με fast track εκσυγχρονισμό, φρεγάτες La Fayette.

Σε αυτό το σημείο, όπως τονίζεται από ανώτατα στρατιωτικά χείλη, θα υπάρξει διαπραγμάτευση και κινήσεις πίεσης, μήπως τελικά ενδώσει το Παρίσι και για φρεγάτα τύπου Fremm.