Ο πύραυλος SPEAR3 για τα F-35 εισέρχεται στη φάση επίδειξης



Σύντομα ο πύραυλος αέρος-εδάφους SPΕAR3 θα αρχίσει τις δοκιμαστικές πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη Typhoon για την μετέπειτα ενσωμάτωση του στα μαχητικά F-35 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία MBDA ανέλαβε από το υπουργείο άμυνας του Ην. Βασιλείου σύμβαση αξίας £550 εκατομμυρίων για την παραγωγή του πυραυλικού συστήματος SPEAR. To SPEAR (γνωστό σε βρετανική υπηρεσία ως SPEAR3) είναι ένας πρώτης κλάσης δικτυωμένος μικρός πύραυλος κρούζ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2020 η MBDA.

Ο SPEAR θα είναι το κύριο όπλο μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς των βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 που θα τα επιτρέπει να καταστρέφουν δύσκολους στόχους όπως κινητά συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς σε αντικρουόμενα περιβάλλοντα.

Οι καθοδηγούμενες βολές του SPEAR θα αρχίσουν εντός 18 μηνών με μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon, με την παραγωγή του πυραύλου και εκτοξευτή να αρχίζει το 2023. Η νέα σύμβαση ακολουθεί την επιτυχή υλοποίηση της συμβάσης για την φάση εξέλιξης όπλου SPEAR που εκτελέστηκε το 2016 και την σύμβαση του 2019 για την ενσωμάτωση του SPEAR στα F-35.

Ο πύραυλος επομένης γενιάς SPEAR3 μπορεί να πετάξει μεγάλες σε αποστάσεις με υψηλή υποηχητική ταχύτητα και κατά την επόμενη δεκαετία θα γίνει το κύριο όπλο αέρος-εδάφους του F-35.

Ο Σμήναρχος Μάρτιν Φρεντς, επικεφαλής ομάδας Lightweight and Medium Attack Systems (LMAS) του Ην. Βασιλείου, ανέφερε: «Η εκτέλεση αυτής της συμβάσης σηματοδοτεί το επόμενο μεγάλο στάδιο εξέλιξης του οπλικού συστήματος SPEAR3 και είναι αποτέλεσμα διεξοδικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην MBDA και την ομάδα εξέλιξης LMAS».

«Δημιουργώντας επιτυχίες και τεχνολογικά επιτεύγματα από την εργασία των προηγουμένων τεσσάρων ετών με την MBDA, τώρα εισερχόμαστε στην δύσκολη φάση της επίδειξης στην οποία ξεκινήσαμε να αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος σύμφωνα με στις απαιτήσεις του Ην. Βασίλειου για την ενσωμάτωση αυτού του ιδιαίτερα ικανού οπλικού συστήματος στο αεροσκάφος F-35B».

Τα F-35, οπλισμένα με το SPEAR3, θα προστατεύουν τα αεροπλανοφόρα από τα εχθρικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και πυραύλους.

Με μήκος 1,8 μ., το πυραυλικό σύστημα διαθέτει βεληνεκές άνω των 140 χιλιομέτρων και, ωθούμενο από έναν στροβιλοκινητήρα, μπορεί να επιχειρεί πάνω από στεριά και θάλασσα, ώστε να εξουδετερώσει τα εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς ο πιλότος του αεροσκάφους παραμένει μακριά σε ασφαλή απόσταση.

Η ικανότητα του να προσβάλει κινούμενους στόχους θα ενισχύσει την μελλοντική αεροπορική επιχειρησιακή ικανότητα της Βρετανίας και θα παρέχει τεράστια καταστρεπτικότητα στην ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth.

Αυτήν την στιγμή η Βρετανία διαθέτει 21 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35B, έχοντας παραλάβει τρία νέα αεροσκάφη την 30η Νοεμβρίου. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα της ναυτικής πλατφόρμας και αργότερα αυτό το έτος τα F-35 θα πλεύσουν μαζί με το HMS Queen Elizabeth στην πρώτη ανάπτυξη της ομάδας κρούσης για το 2021.

Η φάση της αρχικής επίδειξης θα εξετάσει το οπλικό σύστημα σε σχέση με τις απαιτήσεις του βρετανικού Στρατού μέσω δοκιμών, προσομοιώσεων και ελέγχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις ελεγχόμενες βολές με αεροσκάφος Typhoon.