Σενάριο για 2 Type 214 στην γερμανική πρόταση για τις φρεγάτεςΤρελό σενάριο για 2 Type 214 στην γερμανική πρόταση για τις φρεγάτες.

Πρόκειται για το γερμανικό 214 τύπου Παπανικολής με το οποίο οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι στην πρόταση για τις ελληνικές φρεγάτες.

Οι Έλληνες επιτελείς έβγαλαν από το συρτάρι την πρόταση για την σταδιακή αγορά επιπλέον έξι στελθ υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» από την Γερμανία.

Η αγορά σκοπός ήταν να γίνει σταδιακά (2+2+2), με την Αθήνα να προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση αυτή της πρότασης ως αντίβαρο στην τουρκική αγορά των έξι γερμανικών 214 που κατασκευάζονται ήδη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες΄του defence-point.gr, την Παρασκευή κατέφθασε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η γερμανική πρόταση. Πέραν σειράς άλλων ενδιαφερόντων παραμέτρων, το σοβαρότατο δέλεαρ στην ελληνική πλευρά είναι ότι στον προϋπολογισμό που η Ελλάδα έχει προβλέψει, οι Γερμανοί προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214.

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έτσι, η παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία φαίνεται λογική καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέλει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200 είναι πως η συγκεκριμένα η αγορά, περιμένει η Αθήνα, να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας.