Η Ινδία εξετάζει σούπερ συμφωνία 5 δις δολ για 100 μαχητικά MiG 35!



Ορισμένα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ινδική Πολεμική Αεροπορία εξετάζει σοβαρά την υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση πάνω από 100 μαχητικών αεροσκαφών MiG-35 "4++ γενιάς" από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το militarywatchmagazine.com, επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία μετά την αεροπορική έκθεση Aero India 2021, όπου διεξήχθησαν εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Ινδικού Στρατού και του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport. Η σύμβαση αναμένεται να αποτιμηθεί σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ινδικές πηγές, και θα παράσχει στη χώρα ένα αποτελεσματικό μέσο για την ταχεία επέκταση του αριθμού των επιχειρησιακών μονάδων μαχητικών. 
 
Η Ινδία έχει επιδιώξει να επεκτείνει τον στόλο μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας σε 42 μοίρες μέχρι το 2035 - ενώ αποσύρει πολλά παλαιότερα μαχητικά που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, όπως το MiG-21BiS και το Mirage 2000. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον 15 νέες μοίρες τα επόμενα 14 χρόνια, κάτι που η πρόωρη συνταξιοδότηση των μαχητικών MiG-27 στα τέλη του 2019 κατέστησε αυτό ένα πιο δύσκολο έργο. Παράλληλα με την παραγωγή του ελαφρού μαχητικού Tejas - ένα από τα μικρότερα μαχητικά αεροσκάφη στην παραγωγή οπουδήποτε στον κόσμο, το οποίο έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος που σημαίνει ότι είναι προσιτό στο πεδίο σε πολλαπλές μοίρες-το MiG-35 αναμένεται από καιρό να είναι μια κορυφαία πιθανή επιλογή για την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Το MiG-35 χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ίδιας υποδομής συντήρησης και είναι συμβατό με όλα τα όπλα που φέρει το MiG-29, εκ των οποίων η Ινδία διαθέτει περισσότερες από 100 μονάδες και με περαιτέρω παραγγελίες που έγιναν το 2019 ένα 2020. Το νέο μαχητικό έχει βραβευτεί για το χαμηλό λειτουργικό κόστος και τις απαιτήσεις συντήρησης, που το καθιστούν εύκολο και προσιτό στο πεδίο σε μεγάλους αριθμούς, και μπορεί να υπερηφανεύεται κανείς για τις εξαιρετικά εξελιγμένες δυνατότητες "4++ γενιάς". Αυτά περιλαμβάνουν ένα ραντάρ AESA, συστήματα αεροηλεκτρονικής επόμενης γενιάς και ηλεκτρονικού πολέμου, περιορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπλα λέιζερ και πρόσβαση σε μια νέα γενιά πυραύλων κρουζ και αέρος - αέρος. Το MiG-35 απολαμβάνει ένα άνετο πλεονέκτημα απόδοσης έναντι οποιουδήποτε μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα προηγμένα νέα κινέζικα μαχητικά όπως το J-10C. Η προθυμία της Ρωσίας να επιτρέψει στην Ινδία να κατασκευάσει το μαχητικό κατόπιν αδείας, να το προσαρμόσει ειδικά για τις απαιτήσεις της Ινδίας και να παράσχει μεταφορές τεχνολογίας για να συνοδεύσει την πώληση, οδήγησε το MiG-35 να θεωρηθεί ως ο κορυφαίος υποψήφιος για μια ινδική απόκτηση νέων μαχητικών.

Το MiG-35 και το Tejas μπορεί ενδεχομένως να καλύψει την πλειοψηφία των αναγκών της Ινδίας για νέες μοίρες μαχητικών - αν και η απόκτηση άλλων τάξεων μαχητικών, συμπεριλαμβανομένου του πολύ ακριβότερου Su-57 αναμένεται για την περαιτέρω επέκταση του στόλου. Περαιτέρω αυτόχθονες τάξεις μαχητικών αναμένεται επίσης να αναπτυχθούν στο μέλλον μετά από τα Tejas, αν και αυτά εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων επί του παρόντος αμερικανικών κινητήρων και Ισραηλινών αεροηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου.