Φρεγάτες: Ακόμα μπορούν να τα αλλάξουν όλα υπέρ τους οι ΗΠΑ με δύο Arleigh Burke



Φρεγάτες: Ακόμα μπορούν να τα αλλάξουν όλα οι ΗΠΑ αναφορικά με τις τέσσερις νέες φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα, με κρυφό χαρτί των Αμερικανών να παραμένουν τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έθεσε ξεκάθαρα το θέμα ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή των πλοίων που θα δοθούν στην Αθήνα μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες.

Διακαής πόθος είναι τα σούπερ αμερικανικά πλοία Arleigh Burke, τα οποία όμως οι Αμερικανοί ναύαρχοι δεν θέλουν να αποδεσμεύσουν (σ.σ. δύο) από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές την… παράσταση έχει κλέψει η Γερμανία, με την σούπερ πρόταση που έστειλε την Παρασκευή.

Ψηλά επίσης είναι οι προτάσεις των Ιταλών (σ.σ. έστειλαν σούπερ πρόταση), των Βρετανών (σ.σ. που έχουν πλοία ενδιάμεσης λύσης να δώσουν), των Ολλανδών και φυσικά των Γάλλων.

Όμως αυτή την ώρα τα δεδομένα δείχνουν Γερμανία.

Η Γερμανία κατέθεσε μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση στην ελληνική πλευρά.

Οι Γερμανοί στην πρότασή τους προς το Πολεμικό Ναυτικό δίνουν τέσσερις φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ Α 200 με την προοπτική να αναβαθμιστούν στην πρόταση σε στην επιμηκυμένη έκδοση Α 300.

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για την Α 300 αλλά με την ανάγκη παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η προοπτική δεν την αφήνει αδιάφορη.

Το Βερολίνο θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλο ένα σοβαρότατο δέλεαρ αφού προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214.

Η Ελλάδα δεν θα έμενε αδιάφορη και για δύο Type 218, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα Type 214, δεν μας έκαναν για το Αιγαίο, όμως για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδανικά, δίνοντας την υπεροχή μέσω της χρήσης των πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς που θα διαθέτουν.

Οι Γάλλοι κατέθεσαν νέα, βελτιωμένη πρόταση για τις φρεγάτες τύπου Belharra, με πλήρη εξοπλισμό και σε καλύτερη τιμή από ό,τι μας είχαν προτείνει το περασμένο καλοκαίρι, ενώ για πλοία ενδιάμεσης λύσης φέρεται πως δίνουν δύο εκσυγρονισμένες La Fayette (σ.σ. επίσης αντιδρούν σε αυτό το σενάριο οι Γάλλοι ναυαρχοι).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι Ιταλοί αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στην Ελλάδα για τέσσερις φρεγάτες FREMM ενώ προσφέρουν και δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Η βρετανική πρόταση αφορά σατην αγορά τεσσάρων φρεγατών Type 31 με κόστος 2 δισ. ευρώ ενώ οι Βρετανοί προσφέρουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο Type 23.

Οι Ολλανδοί κατέθεσαν πρόταση για το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. Πρόκειται για την αγορά μεταχειρισμένων αλλά εκσυγχρονισμένων πλοίων, έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά σε δύο προσφάτως εκσυγχρονισμένες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών κλάσης Karel Doorman (M), δηλαδή τα νεότερα «αδέλφια» των ελληνικών φρεγατών S.

Οι Αμερικανοί έχουν στα σκαριά ολοκληρωμένη πρόταση που βασίζεται στην ισπανικής σχεδίασης φρεγάτα F-110, της οποίας όμως οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει τα δικαιώματα και τους Ισπανούς.

Το πλοίο μήκους 145 μέτρων κι εκτοπίσματος 6.100 τόνων, φέρει αμερικανικής προέλευσης ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα με 16 κάθετους εκτοξευτήρες Mk41, διαθέτοντας από 64 έως 92 κελιά.

Η πρόταση για τις F-110 της ισπανικής Navantia προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με την εταιρεία ONEX να αναλαμβάνει τη ναυπήγηση ως «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η ONEX, γράφει στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος, έχει τα σχέδια των F-110, η πρώτη εκ των οποίων βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση για το ισπανικό ναυτικό.

Το Arleigh Burke είναι αντιτορπιλικό με εκτόπισμα 9.000 τόνους (!), μήκος 155 μέτρα και 300 άνδρες πλήρωμα ενώ διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx», πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια (160 χλμ), τορπίλες, καθώς και ένα οργανικό ελικόπτερο. Είναι ότι… πρέπει για άμυνα περιοχής αν και έχει πολλά μέλη πλήρωμα.