Ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ΑΡΧΗΓΟΣ!



«Το ψέμα και η εξαπάτηση βασίζονται εξ ολοκλήρου σε μια σαφή αντίληψη της αλήθειας, την οποία ο ψεύτης και απατεώνας επιθυμεί να κρύψει.» 

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Φαραντάτος

Η παραπάνω ρήση της Αμερικανογερμανίδας φιλοσόφου και ιστορικού Hannah Arendt (1906 - 1975) καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες γίναμε μάρτυρες ανοίκειων επιθέσεων (σε δύο διαδοχικά άρθρα εκ των οποίων το δεύτερο ήταν και το πλέον θλιβερό) που δέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από έντυπο και ιστοσελίδα ιδιοκτησίας γνωστού μεγαλοπαράγοντα! 

Τα ανυπόγραφα αυτά άρθρα δεν είχαν πρόθεση οποιασδήποτε καλόπιστης κριτικής ούτε επισήμανσης κάποιας συγκεκριμένης αστοχίας ή ολιγωρίας του ίδιου του Αρχηγού ή των Ενόπλων Δυνάμεων που διοικεί. Είχαν ως μόνη επιδίωξη τη συκοφάντηση του Αρχηγού και την αποδόμηση της προσωπικότητάς του, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ίδια την υπόσταση του Αρχηγού ως εκφραστή του θεσμού που υπηρετεί, στη μείωση του κύρους του και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που τρέφει η κυβέρνηση αλλά και το προσωπικό των ΕΔ και η πλειονότητα των Ελλήνων προς το πρόσωπό του.

Άφησα επίτηδες να περάσει κάποιος χρόνος από τις υποβολιμαίες αυτές επιθέσεις προκειμένου να δω τη στάση της κυβερνήσεως στις κρίσεις της ηγεσίας του Στρατεύματος. Ευτυχώς η κυβέρνηση ποιούσα σοφά δεν προέβη στο - επιδιωκόμενο από τους ενορχηστρωτές - ατόπημα να αντικαταστήσει τον πανάξιο και δοκιμασμένο Στρατηγό Φλώρο στην ηγεσία των ΕΔ, εκτιμώντας ορθά την θετικότατη προσφορά του στην αμυντική αποτροπή της χώρας, αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην κοινή γνώμη καθώς και το πλήγμα που θα εδέχετο το ηθικό του  στρατιωτικού προσωπικού και το κύρος των ΕΔ.

Δεν θα αναλύσω τα αίτια και τα ελατήρια της άθλιας αυτής ενέργειας, για την οποία μάλλον θα πρέπει να ντρέπονται τώρα οι εμπνευστές της και να έχουν πικρά μετανοήσει, αλλά θα ήθελα να σταθώ στον Αρχηγό Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, όχι εξ ανάγκης στήριξης του ανδρός λόγω της μακροχρόνιας φιλίας μας και της συμμαθητικης μας σχέσης από τη Σχολή Ευελπίδων, αλλά για την μέχρι τώρα εμπνευσμένη ηγεσία του και την εξ αυτής στάση, απόδοση και επίδοση των ΕΔ και εν γένει την καταλυτική παρουσία του στη δημόσια σφαίρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ηγεσία, απόδοση  και εν γένει παρουσία που έβγαλε τις ΕΔ από το σάβανο της ακινησίας, ακύρωσε τον ρόλο του κομπάρσου στον οποίο είχαν περιέλθει στο θέατρο της στρατηγικής και ανέτρεψε την μοιρολατρία στην αντίληψη του ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν σε ειρήνη και πόλεμο.

Για τον σκοπό αυτό  ανέπτυξε δέσμη ποικίλων δράσεων σε πολλά επίπεδα και πεδία, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την κυβέρνηση, καθιστώντας τις ΕΔ δυναμικό εργαλείο της διπλωματίας μας και μοχλό ασκήσεως ενεργητικής εθνικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επέκεινα. 

Η καταλυτική στάση των ΕΔ στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Εβρο, η αποφασιστική και ενεργητική στάση τους, με αιχμή του δόρατος το ΠΝ, στην αντιπαράθεση με τον τουρκικό στόλο στην ευρύτερη περιοχή του ΝΑ Αιγαίου όλο το καλοκαίρι και μέχρι πρόσφατα, στάση που σε κάθε φάση των τουρκικών προκλήσεων έφερνε σε πλεονεκτική θέση το ΠΝ έναντι του τουρκικού, προβλέποντας και προκαταλαμβάνοντας τις εχθρικές κινήσεις στο πεδίο και εν πολλοίς ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς της Αγκυρας, ο εντοπισμός και η  απηνής καταδίωξη των τουρκικών υποβρυχίων καθώς και η παράλληλη αθέατη δράση των δικών μας υποβρυχίων στον υποθαλάσσιο "πόλεμο" που διεξήχθη στην ίδια περιοχή στο ίδιο χρονικό διάστημα, 

η επιχειρησιακή πτήση 8 και πλέον μαχητικών F16 της ΠΑ μας στην Κύπρο σε πρόσφατη άσκηση και η προσγείωση στην Πάφο μερικών εξ αυτών, για πρώτη φορά από το 2000, παρά την λυσσώδη προσπάθεια των Τούρκων να εντοπίσουν τα μαχητικά και να αποτρέψουν την δυσμενή γι αυτούς εξέλιξη, οι πολλαπλές και αναβαθμισμενες ποιοτικά ασκήσεις, συνεργασίες και μετασταθμεύσεις πολεμικών μέσων χωρών με τις οποίες η Πατρίδα μας έχει κοινά συμφέροντα και πολιτική προσέγγιση στην προσπάθεια εμπεδώσεως συνθηκών ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο στη βάση του σεβασμού του ΔΔ, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις στις οποίες ο Στρατηγός Φλώρος έπαιξε και παίζει αποφασιστικό αν όχι καταλυτικό ρόλο.

Στον τομέα των εξοπλισμών γίνεται θεαματική στροφή μετά από τέλμα δεκαετίας και πλέον, σε πλήρη εναρμόνιση με τη νέα δομή δυνάμεων. Η με πρωτόγνωρους ρυθμούς ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως τα γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale και άλλων που ακολουθούν, όπως οι νέες φρεγάτες του ΠΝ, οι σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου, οι Α-Τ πύραυλοι Spike NLOS, τα οχήματα μάχης

M 1117, συστήματα UAV και αντιμετώπισης UAV (counter UAV) και άλλα πολλά καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η πλήρης αξιοποίηση των υπαρχόντων στο οπλοστάσιό μας μέσων, όπλων και πυρομαχικών είναι εν πολλοίς έργο του νυν Αρχηγού! Εξίσου θεαματικά είναι τα επιτεύγματα στους τομείς της οργανώσεως και της στελέχωσης των μονάδων, όπου έχουν δρομολογηθεί και είναι σε διαδικασία υλοποίησης χιλιάδες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) και οπλιτών βραχείας ανακατατάξεως (ΟΒΑ) καθώς και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Με τις ενέργειες αυτές θα αυξηθεί η δύναμη των ΕΔ την προσεχή 5 ετία κατά 15580 άτομα (8000 ΕΠΟΠ, 5000 ΟΒΑ, 2580 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς από παραγωγικές σχολές),  ενώ από τον ερχόμενο Μάιο αυξάνεται η θητεία στον ΣΞ κατά 3 μήνες, αίτημα των στρατιωτικών επιτελείων που παρέμενε ανικανοποίητο επί πολλά χρόνια. Παράλληλα στον τομέα της εκπαίδευσης πρόκειται να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα υπερσύγχρονο κέντρο προηγμένης εκπαίδευσης των χειριστών της ΠΑ μας, έργο που ανάλήφθηκε ήδη και θα ολοκληρωθεί σύντομα από τo Ισραήλ. 

Κατά συνέπεια, εξάγεται αβίαστα το  συμπέρασμα ότι σε μόλις ένα έτος, διάστημα στο οποίο ηγείται των ΕΔ της χώρας ο Στρατηγός Φλώρος, επιτελείται μια πραγματική κοσμογονία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους, στον επιχειρησιακό, στον οργανωτικό, στον  εξοπλιστικό και στον εκπαιδευτικό !!!! Πράγματι πολύ εντυπωσιακό ως μέγεθος έργου και ως επίδοση του Αρχηγού!! Τι έχουν να αντιπαραβάλουν έναντι όλων αυτών τα χαλκεία; 

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις εμπνευσμένες παρεμβάσεις του Αρχηγού είτε μέσω συνεντεύξεων είτε ημερησίων διαταγών είτε με προσωπικές ενέργειες υψηλού συμβολισμού (δες το ΥΓ και τις φωτογραφίες παρακάτω) έχουν καταλυτική θετική επίδραση στο ηθικό του στρατεύματος και του λαού, εξυψώνουν το φρόνημά του και αυξάνουν το κύρος των ΕΔ και της χώρας!
Ταυτόχρονα οι ΕΔ υπό τις κατευθύνσεις του Αρχηγού συνέδραμαν αποφασιστικά τις κρατικές δομές και λειτουργίες για την αντιμετώπιση δύο κεφαλαιώδους σημασίας ζητημάτων, του μεταναστευτικού προβλήματος και της υγειονομικής κρίσης του Covid 19, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλουν. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, δια του ΓΕΕΘΑ, όπως ο ίδιος ο ΠΘ ανακοίνωσε, στην έδρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, παρόντος του Αρχηγού, έχουν αναλάβει καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των Ελλήνων, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη του εφοδιαστικού σχεδιασμού και της διακίνησης των εμβολίων σε όλη την Επικράτεια.

Ο ελληνικός λαός αισθάνεται υπερήφανος για τις ΕΔ  του και τυχερός που στην ηγεσία τους έχουν έναν πραγματικά άξιο ΑΡΧΗΓΟ!  Για όλους αυτούς τους λόγους προτρέπω τα κάθε λογής παράκεντρα και τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια αλλά για δικούς τους λόγους επιθυμούν να την σπιλώσουν, να τραβήξουν τα αμφιβόλου καθαρότητας χέρια τους από τον Αρχηγό μας, γιατί το μόνο που κατορθώνουν είναι να εκτίθενται στα μάτια των μυριάδων Ελλήνων που προσβλέπουν σ' αυτόν με απόλυτη εμπιστοσύνη.

Εμείς οι συμμαθητές του είμαστε υπερήφανοι για τον Αρχηγό μας, τον ξέρουμε καλά, τον γνωρίζουμε από παιδιά, τον συντροφεύουμε 40 χρόνια, τον αγαπάμε αδελφικά, όχι γιατί είμαστε συμμαθητές, αλλά γιατί είναι υπόδειγμα ήθους, αξιοσύνης και πατριωτισμού !!!

 ΥΓ. Επέλεξα τις δύο φωτογραφίες όχι τυχαία. Στην πρώτη φαίνεται ο Στρατηγός Φλώρος να προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιούλιο του παρελθόντος έτους με στολή παραλλαγής, εκπέμποντας με αυτή την απλή κίνηση ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση : «Είμαστε αποφασισμένοι». 

Στη δεύτερη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλμα εκπέμποντας νέο μήνυμα : «Είμαστε έτοιμοι».