Αμερικανός στρατηγός: Χάσαμε έδαφος απέναντι σε Κίνα, Ρωσία στη Μ. Ανατολή



Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ,δήλωσε ότι την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τη Κίνα και τη Ρωσία στον Ινδικό Ωκεανό και την Ευρώπη, πρέπει να καλύψει το «χαμένο έδαφος» και στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Οι κρίσεις επέτρεψαν στην Κίνα και τη Ρωσία αυξήσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή μετά τον περιορισμό της εμπλοκής των ΗΠΑ», σημείωσε ο Μακένζι κατά την ομιλία του στο Middle East Institute.

«Το 2020, η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύτηκαν αρκετούς παράγοντες, όπως την πανδημία και την αποχώρηση της Αμερικής, για να προωθήσουν τους στόχους τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.

«Η Ρωσία και η Κίνα αξιοποιούν την εγγύτητά τους στην περιοχή, τις ιστορικές σχέσεις και την μείωση της δέσμευσης των ΗΠΑ για τη δημιουργία και ενίσχυση των ευκαιριακών σχέσεων», επισήμανε ο Μακένζι, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει από το Πεκίνο να ενισχύσει την στρατηγική του επιρροή στην περιοχή το επόμενο έτος μέσω πωλήσεων όπλων και των στρατιωτικών ασκήσεων.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με εταίρους και συμμάχους για να ανταγωνιστούν την Κίνα και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων κοινών μέτρων ασφάλειας, κοινής αμυντικής πολιτικής και αύξησης της αναπτυξιακής βοήθειας.