Τι συμβαίνει γιατί φωνάζει ο Τσουκαράκης για τα ασφαλιστικά κεκτημένα των Στελεχών



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Από το 2004 (οπότε και ξεκίνησε η συλλογική/συνδικαλιστική δραστηριότητα στις ΕΔ) μέχρι και σήμερα, όλες και όλοι σας έχετε αντιληφθεί και αναγνωρίσει, με τη συμμετοχή σας στις πρωτοβάθμιες ενώσεις της, ότι η Ομοσπονδία μας, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τα δίκαια αιτήματα, σας ενημερώνει με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και το σημαντικότερο, στο χρόνο που πρέπει αναπτύσσει πρωτοβουλίες προκειμένου αφ΄ ενός να αναδείξει τα προβλήματα και αφ΄ ετέρου να ενημερώσει την Ιεραρχία για αυτά, με συνετές και λογικές λύσεις.

Είναι σημαντικό στις προτάσεις επί των πάσης φύσεως διεκδικήσεών μας να είμαστε πειθαρχημένοι και στη βάση μιας στρατηγικής. Μόνο έτσι έρχονται αποτελέσματα. Θα ήταν εύκολο από πλευράς της Ομοσπονδίας μας, για πέντε (5) λεπτά δημοσιότητας, να «χαϊδέψουμε» τα αυτιά όλων. Επιλέγουμε όμως τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια. Η Ομοσπονδία μας δεν θα γίνει ποτέ «δούρειος ίππος» και άγγελος δυσμενών για τους Έλληνες στρατιωτικούς νομοθετικών προβλέψεων.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, ομοειδή σωματεία καταθέτουν προτάσεις που, πιθανόν από άγνοια ή αμέλεια περί του υφιστάμενου πλαισίου, θεωρούμε ότι θα οδηγήσουν τους Έλληνες στρατιωτικούς σε δυσμενέστερη θέση από αυτή που ευρίσκονται σήμερα και θα ακυρώσουν τις διεκδικήσεις και νίκες ετών, ανοίγοντας τις «ορέξεις» στον νομοθέτη που προσπαθεί εναγωνίως να βρει συνδικαλιστικό συνοδοιπόρο για να εφαρμόσει την όποια, σε βάρος των στρατιωτικών, πολιτική του, επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο εργασιακό πλαίσιο στις ΕΔ.

Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τα δικαιώματα των στρατιωτικών δεν χωράνε ερασιτεχνισμούς. Γενικόλογες πρωτοβουλίες και δυσμενείς προτάσεις δημιουργούν ανεπιστρεπτί κακό προηγούμενο για κάθε έναν και κάθε μία συνάδελφο και είναι δεδομένο ότι θα μας βρουν απέναντι.

Θεωρούμε αδιανόητο ότι ομοειδής/συναφής Ομοσπονδία προτείνει τη νομοθέτηση:

- δυνατότητας αναγνώρισης έως πέντε (5) ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε Μονάδες και υπηρεσίες ανεξαρτήτου γεωγραφικού προσδιορισμού , στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους, όταν με το άρθρο 11 παρ. 1 του ν.4609/2019 κάτι τέτοιο είχε ήδη ρυθμιστεί: «Για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α` 120) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3883/2010, πέραν των μονάδων και υπηρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 40 του π.δ. 169/2007 (Α` 210), προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους.». Ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή των νόμων και όχι την αλλαγή τους προς το δυσμενέστερο, εκτός και εάν γνωρίζουμε ότι «κάτι έρχεται», το οποίο οφείλουμε και να ενημερώσουμε.

- με ΡΗΤΗ διατύπωση, επαύξησης της πραγματικής υπηρεσίας από τα τριάντα πέντε (35) έτη που είναι σήμερα στα σαράντα (40) έτη, συγχέοντας προφανώς τους όρους συντάξιμης πραγματικής υπηρεσίας και πραγματικής υπηρεσίας. Πολλάκις η Ομοσπονδία μας έχει τονίσει και αυτό έχει υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (ιδέτε αποφάσεις ανατροπής του μισθολογίου μας που κέρδισε η Π.Ο.Ε.Σ.) ότι οι στρατιωτικοί ως εργαζόμενοι σε ένα βεβαρημένο και εντελώς ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον χρήζουν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης έναντι όλων των λοιπών (δημοσίων και ιδιωτικών) υπαλλήλων και κατά συνέπεια μιας διαφορετικής ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής αντιμετώπισης. Ανέκαθεν η Ομοσπονδία μας διεκδικούσε και συνεχίζει να διεκδικεί, μέχρι τη δικαίωση, ότι μέχρι την πλήρη αποζημίωση της όποιας υπερωριακής εργασίας των Ελλήνων στρατιωτικών, η υπερωριακή αυτή εργασία να λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία. Ήδη από παλαιότερη μελέτη η Ομοσπονδία μας έχει αποδείξει ότι οι στρατιωτικοί εργάζονται σχεδόν μιάμιση (1,5) φορά από αυτή που αμείβονται. Στην πραγματικότητα τα σαράντα (40) έτη πραγματικής υπηρεσίας, για τους Έλληνες στρατιωτικούς ήδη έχουν εξαντληθεί από τα είκοσι επτά (27) έτη. Ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να διεκδικούμε πρωτίστως την καταβολή αποζημίωσης για την πραγματική μας εργασία και όχι επαύξηση αυτής, δηλαδή να φορτωθούμε επιπλέον απλήρωτα έτη εργασίας. Αδιανόητο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ομοσπονδία μας. Σας καλούμε όλες και όλους σας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές/οί και να διαβάζετε/ερμηνεύετε τις λεπτομέρειες, με σκέψη στο μέλλον και όχι στο πρόσκαιρο παρόν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία