Το «Τσεσμέ» οδηγεί την κυβέρνηση σε δύσκολες αποφάσεις



«Τόπο στην οργή» δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη νέα άκρως προκλητική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η οποία στέλνει το «Τσεσμέ» για έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο, παραμονές του δεύτερου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών.

Με μια άνευρη και άνευ αποτελέσματος «προφορική διαμαρτυρία» προς την Άγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να διαμαρτυρηθεί μόνον στο τυπικό μέρος της τουρκικής πρόκλησης, χαρακτηρίζοντας απλώς «παράτυπη» την τουρκική ΝΑVΤΕΧ, διότι ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης ΝΑVΤΕΧ στα διεθνή ύδατα και χωρίς να δηλώνει ποιος είναι ο αρμόδιος σταθμός για την έκδοση ΝΑVΤΕΧ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί και να αντιδράσει στα γεγονότα που προκύπτουν από την τουρκική ΝΑVTΕΧ για το σουλάτσο του «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο μέχρι το Μάρτιο, δηλαδή λίγες μόνον ημέρες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., στο οποίο θα εξεταστεί το κεφάλαιο Τουρκία.

-Η Άγκυρα μονομερώς, απολύτως παράνομα, πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, εξέδωσε (το διάστημα Δεκέμβριος 2020- Ιανουάριος 2021) διεθνείς Αγγελίες τύπου Β (σ.σ. οι αγγελίες αυτές αφορούν μόνο στην επικράτεια κάθε χώρας), για να αναγγείλει διεθνώς ότι τμήματα της διεθνούς θάλασσας στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο ανήκουν πλέον στην τουρκική επικράτεια (περίπου 10 ν.μ. διεθνούς θάλασσας). Η Τουρκία, δηλαδή, ύπουλα, παράνομα και μονομερώς-γιατί έτσι της κάπνισε-έχει επεκτείνει την κυριαρχία της, δηλαδή τα χωρικά της ύδατα, μέσα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Επομένως, σύμφωνα με την γκανγκστερική συμπεριφορά της Άγκυρας, στη «θάλασσά της» στο Κεντρικό Αιγαίο, άρα και στην υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ «της» μπορεί να κάνει όποιες και όσες έρευνες θέλει με το «Τσεσμέ» ή οποιοδήποτε άλλο πλοίο της αρεσκείας της.

•Με την τουρκική ΝΑVΤΕΧ για το «Τσεσμέ», η Άγκυρα «απλώνει» την περιοχή των ερευνών της άλλα 40 ν.μ. περίπου, καταλαμβάνοντας παρανόμως διεθνή θάλασσα του Κεντρικού Αιγαίου για τις έρευνές της. Στέλνοντας στα λύματα το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ρητώς απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα σε αμφισβητούμενη/μη οριοθετημένη ΑΟΖ, όπως αυτή στο Αιγαίο.

•Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μη δημιουργήσει θέμα και να μην καταγγείλει την Τουρκία για τη μερική επέκταση της χωρικών υδάτων της, όπως έκανε με τις αγγελίες τύπου Β τις παραμονές της έναρξης των διερευνητικών. Άρα, δια της σιωπής της η Αθήνα δείχνει να αποδέχεται την τουρκική κίνηση που στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων.

•Η κυβέρνηση ακολουθεί δυο πολιτικές σε ό,τι αφορά στην ελληνική ΑΟΖ /ΥΦ. Στην περίπτωση του Όρους Ρέις η κυβέρνηση αντέδρασε και κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Έστειλε, μάλιστα, και επιστολές διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ για την παρανομία της Τουρκίας.

•Στην τωρινή περίπτωση του «Τσεσμέ» η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε καν ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ παραβίαση ελληνικής ΑΟΖ/ΥΦ στη μέση του Αιγαίου από την Τουρκία, ωσάν να μην υπάρχει θέμα. Περιορίζεται σε προφορικά διαβήματα προς την Τουρκία και, μάλιστα, ρητορικού ύφους για το αν και ποιος βγάζει παράνομα τις τουρκικές ΝΑVΤΕΧ

•Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει την τουρκική προκλητική παρανομία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο κάτω από το ραντάρ και δεν καταγγέλλει το γεγονός ως οφείλει στον ΟΗΕ, αφού η Τουρκία παραβιάζει ξεδιάντροπα το Δίκαιο της Θάλασσας, που δεν επιτρέπει ενέργειες σε μη οριοθετημένη- αμφισβητούμενη ΑΟΖ/ΥΦ.

Η πονηρή Τουρκία, αφού «τεστάρισε» τις (ανύπαρκτες) αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς με τις ΝΟΤΑΜ τύπου Β τις παραμονές της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, προχωρά τώρα σε έρευνες στην «τουρκική» ΑΟΖ στο Αιγαίο» τις παραμονές της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών.

Έτσι η Αθήνα, χωρίς τις έγκαιρες αντιδράσεις ευθύς εξ αρχής στις κινήσεις της Τουρκίας που βάλλουν εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, έχει βάλει το εαυτόν της σε ένα τεράστιο δίλημμα:

α. Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αντιδράσει τώρα, απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες κινήσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων στο Αιγαίο και καταγγείλει την Τουρκία για τις έρευνες του «Τσεσμέ», θα προσφέρει την ευκαιρία στην Άγκυρα να σταματήσει τις συνομιλίες, κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικές αντιδράσεις».

β. Στην περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει να περάσει τις τουρκικές ενέργειες κάτω από το ραντάρ και προσέλθει χωρίς προϋποθέσεις στις διερευνητικές, τότε αυτοβούλως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δεχθεί τα τετελεσμένα από την Άγκυρα στην καρδιά του Αιγαίου.

Οι επιλογές είναι ανοιχτές. Μένει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.