Έντονη στρατιωτική κινητικότητα στο Ιράν: Εν αναμονή πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ



Σε στρατιωτική εγρήγορση τελεί το Ιράν, αφού ταυτόχρονα διεξάγει ασκήσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Το Ιράν τηρεί σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Ειδικές Δυνάμεις του και το πολεμικό του ναυτικό, διεξάγοντας αφενός ασκήσεις ταχείας αντίδρασης με απαιτητικά σενάρια  στην ξηρά και  αφετέρου συνεκπαιδεύσεις με το ρωσικό ναυτικό στον Ινδικό ωκεανό

Συγκεκριμένα η 35η Ταξιαρχία Ειδικών  Δυνάμεων των Στρατιωτικών Δυνάμεων του Ιράν πραγματοποίησε άσκηση ταχείας αντίδρασης στο Qasr-e Shirin στην επαρχία Kermanshah την Κυριακή.

Σε αυτή συμμετείχαν επίσης UAV ,αερομεταφερόμενες μονάδες, καθώς και μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου

Ο Διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο δυτικό Ιράν Στρατηγός Φαχάντ Αριανφάρ δήλωσε ότι η άσκηση είχε ως στόχο τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του στρατού και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας των παραμεθόριων περιοχών του Ιράν.

"Πρέπει να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αναβαθμίσουμε τον συντονισμό και την ικανότητα των δυνάμεών μας", πρόσθεσε.

Ο διοικητής υποστήριξε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένες να προστατεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από κάθε απειλή.

Επίσης  Ρωσία και  Ιράν ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου της Ρωσικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη Maksim Suslov.

"Οι ασκήσεις έχουν ξεκινήσει σήμερα. Το επιβεβαιώνουμε αυτό", είπε.

Το γραφείο Τύπου του Ιρανικού Στρατού ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι το Ιράν και η Ρωσία, θα ξεκινήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού στις 15 Φεβρουαρίου.

Ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η κοινή ναυτική άσκηση με την επωνυμία "Θαλάσσια ζώνη ασφαλείας" με τη Ρωσία στοχεύει στη συμβολή στην ασφάλεια στη θάλασσα και στην καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της κοινής ιρανορωσικής άσκησης Υποναύαρχος Gholamreza Tahani δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με το σύνθημα «Συλλογική συνεργασία στη θάλασσα για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου» σε μια περιοχή 17.000 χιλιομέτρων στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και φιλία.

"Εκτός από τις θαλάσσιες  και εναέριες μονάδες του Ναυτικού Στρατού του Ιράν και του Πολεμικού Ναυτικού IRGC, στη Ρωσία συμμετέχουν ρωσικές πλωτές μονάδες επιφανείας  που αποτελούνται από τον αντιτορπιλικό Stoiky, το πλοίο υποστήριξης KoLa και ένα ελικόπτερο", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος τόνισε, "Σκοπός της διεξαγωγής αυτής της άσκησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και η επέκταση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών."

"Μια ποικιλία τακτικών ασκήσεων όπως η διάσωση ενός πλωτού σκάφους από τη φωτιά, η απελευθέρωση ενός  σκάφους που είχε καταληφθεί, η εκτέλεση βολών σε συγκεκριμένους στόχους, η εκτέλεση νυκτερινών βολών κατά εναερίων στόχων και άλλες τακτικές και επιχειρησιακές ασκήσεις προβλέπονται σε αυτήν την άσκηση", δήλωσε ο Υποναύαρχος Tahani.

"Η ενίσχυση της ασφάλειας του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, η καταπολέμηση της πειρατείας και της θαλάσσιας τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της ναυτικής διάσωσης, καθώς και η ανταλλαγή επιχειρησιακών και τακτικών εμπειριών είναι οι στόχοι της άσκησης", σημείωσε.

Παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, με συμμετέχουσες χώρες  το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Τότε οι κοινές ναυτικές ασκήσεις  πραγματοποιήθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Ομάν και διήρκεσαν τέσσερις ημέρες.

Εκτίμηση
Οι παραπάνω στρατιωτικές ασκήσεις με πολλαπλά και απαιτητικά σενάρια που εμπεριέχουν, γίνονται στο πλαίσιο της διατήρησης σε αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, υπό τον φόβο αιφνιδιαστικής επίθεσης από το Ισραήλ, το οποίο έχει αφήσει ανοικτό τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει έτοιμο ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, με προβλέψεις ακόμη και για τις πιθανές αντιδράσεις του Ιράν, αφού πριν από λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε για πρώτη φορά,  μεγάλης κλίμακας άσκηση αντιαεροπορικής άμυνας,  αναπτύσσοντας πλήρως την αντιαεροπορική του ομπρέλα για όλη την επικράτεια του, υπό το ενοποιημένο  αντιβαλλιστικό του σύστημα.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το Ισραήλ αντιμετώπισε σενάρια μαζικής πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν , αλλά και από συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, όπως η Hesbollah του Λιβάνου και η Hamas από τη λωρίδα της Γάζας.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επισυμβεί στρατιωτική διένεξη μεταξύ Ισραήλ-Ιράν έως τις 23 Μαρτίου, οπότε διεξάγονται οι Ισραηλινές εκλογές. Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό αναμένεται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει μέσω του Μπάιντεν ότι επιθυμούν να επανενταχθούν στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Αυτό έχει εγείρει διαμαρτυρίες στις τάξεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αλλά και στο Αμερικανοϊσραηλινό λόμπυ, αφού το Ιράν δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου παράνομα, φθάνοντας σε ποσοστό 20%.