Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία



«Όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά απαξιώνονται συστηματικά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)».

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, προς το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Την ερώτηση ανάπτυξε ο ίδιος ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος, ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών παρέστη ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Ζαββός.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομική και παραγωγική κατάσταση των ΕΑΣ με βασικά χαρακτηριστικά την αρνητική ρευστότητα, την έλλειψη παραγωγικού έργου, εκκρεμότητες των εργασιακών ζητημάτων, την άναρχη απομείωση προσωπικού μέσω της κινητικότητας κλπ. Ο κ. Ζαββός, αν και αναγνώρισε ότι η εταιρία έχει αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, επεδίωξε να εξωραΐσει την κατάσταση αναφέροντας ότι με το επιχειρησιακό σχέδιο 2020-2024 η εταιρία μέσω της παραγωγής νέων συμβάσεων και της πώλησης ακινήτων θα καταφέρει να ανακάμψει. 

Δυστυχώς, τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων της εταιρίας και δεν εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης. Ενδεικτικά της επιδίωξης εξωραϊσμού των προβλημάτων, εκ μέρους του Υπ. Οικονομικών, είναι ότι αποκρύπτεται το γεγονός ότι παλαιές συμβάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες, όπως φυσίγγια 5,56 χιλ. ή δεν έχει καν ξεκινήσει η παραγωγή τους με κίνδυνο να ακυρωθούν, όπως Τυνησία-Αίγυπτος διότι απαιτούνται κονδύλια της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για αγορά πρώτων υλών που δεν υπάρχουν.

 Μάλιστα, ο Υφ. Οικονομικών, στην προσπάθεια του να πείσει την Βουλή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την ρευστότητα της εταιρίας, ανέφερε ότι κεφαλαιοποιήθηκαν χρέη της εταιρίας, την περίοδο 2015-2020, 851 εκατ. Ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι η διαδικασία κεφαλαιοποίησης χρεών προς το Δημόσιο από κατάπτωση εγγυήσεών του εξακολουθεί συνεχώς από το 2003 και μετά και δεν προσθέτει επί της ουσίας καμιά βοήθεια ρευστότητας στην εταιρία. Κατά συνέπεια το μείζον πρόβλημα της εταιρίας, δηλαδή η αρνητική ρευστότητα με τρέχουσες οφειλές που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ παραμένει χωρίς αντιμετώπιση.

Τέλος, στην χθεσινή συζήτηση, ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Ζαββού σε αναμενόμενες συμβάσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

 Κατ’ αρχήν, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και οι κρατικές εταιρίες, ΕΑΣ & ΕΑΒ, οφείλουν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές προς το ΥΠΕΘΑ, ακόμα και στις περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων. Μπορεί να εξηγήσει το Υπ. Οικονομικών με ποιο τρόπο τα ΕΑΣ θα εκδώσουν εγγυητικές επιστολές δεδομένης της οικονομικής τους κατάστασης, αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν άρει αυτή την εκκρεμότητα το Υπουργείο Οικονομικών; Αλλά για τις αναμενόμενες συμβάσεις από το ΥΠΕΘΑ και το μη εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας 2020-2024 θα μας δοθεί η ευκαιρία να επανέλθουμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συμπερασματικά, οι ανησυχίες του Κινήματος Αλλαγής για τα ΕΑΣ δεν μειώθηκαν από την χθεσινή συζήτηση, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με πιο έντονο τρόπο την ενασχόλησή του με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και ειδικά με τα  ΕΑΣ προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική τους πορεία.