«Όχι» του Ηνωμένου Βασιλείου σε αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια αεροπλανοφόρουΌπως αναφέρει δημοσίευμα η Τουρκία ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να την προμηθεύσει με ένα αεροπλανοφόρο, όμως η απάντηση του Λονδίνου ήταν αρνητική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποίησε το MiddleEastEye, φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε πέρσι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προμηθευτεί την ένα νέο ή μεταχειρισμένο αεροπλανοφόρο.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο άτομα που έχουν γνώση των συνομιλιών που έλαβαν χώρα, οι συνομιλίες των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αεροπλανοφόρο κλάσσης Queen Elizabeth ή έστω ένα παροπλισμένο, αλλά οι Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.

Η μια πηγή πληροφόρησης δήλωσε ότι : «Οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να πουλήσουν τα κατασκευαστικά σχέδια ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στην Τουρκία».

Ωστόσο, οι συνομιλίες φαίνεται να οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και έτσι η Τουρκία παρέμεινε με το πρόγραμμα ανάπτυξης του ελικοπτεροφόρου Anadolu, ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στο ισπανικό πλοίο αμφίβιων επιθετικών επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I (L-61).