Σε ύψιστη ετοιμότητα οι ΕΔ του Ισραήλ: Προετοιμασίες για χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν



Ο χρόνος φέρεται να μετρά αντίστροφα

Καταιγιστικές εξελίξεις θα έχουμε σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών ειδικών ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, με τον χρόνο να μετρά πιθανόν ήδη αντίστροφα για ένα αεροπορικό πλήγμα τόσο στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όσο και σε βάσεις της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, διοικεί ήδη ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Βηρυτού, το οποίο όμως ορίζεται ως τόπος εκτόξευσης πυραύλων, ανακοίνωσε ερευνητικό κέντρο του Ισραήλ. 

Ως τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ, αναφέρονται σχολείο και γήπεδο ποδοσφαίρου, δηλώνουν Ισραηλινοί ερευνητές. 

Οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος αυτού κατέχουν και άλλα σχολεία, τα οποία και αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, αναφέρει η σχετική μελέτη Ισραηλινών. 

Μετά από μια έρευνα, το ερευνητικό κέντρο Alma ανακάλυψε ότι οι περιοχές που έχουν κρυμμένους πυραύλους μακράς εμβέλειας ανήκουν σε  εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. 

Πρόκειται για συνολικά έξι σχολικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Burj al-Barajneh στη Βηρυτό, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα υποφέρουν εξαιτίας της τακτικής της ανθρώπινης ασπίδας της Χεζμπολάχ. 

“Εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση, ο Λίβανος θα πληρώσει το «βαρύτερο τίμημα» καθώς τα όπλα αποθηκεύονται σε πολιτικές δομές”, είπε ο ίδιος.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Υποστράτηγος Α. Κοτσάβι, προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να βομβαρδίσει στόχους της Χεζμπολάχ ακόμη και μέσα σε αστικές περιοχές. 

“Μόλις ξεκινήσει πόλεμος, οι ντόπιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως σπίτια που βρίσκονται κοντά σε αποθήκες όπλων”, είπε ο ίδιος σε ομιλία του στο ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας.

Η ομιλία του Κοτσάβι έλαβε σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης λόγω των παρατηρήσεών του κατά μιας πιθανής νέας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. 

Ωστόσο, ο κύριος στόχος του Ισραηλινού Α/ΓΕΕΔ ήταν να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για έναν πυραυλικό πόλεμο και μια σκληρή ισραηλινή αντίδραση. 

Το Ισραήλ εξετάζει ήδη την δυνατότητα μιας προληπτικής επίθεσης ακριβείας για την καταστροφή των εργαστηρίων πυραύλων στην Βηρυτό και αλλού στον Λίβανο. 

Προληπτική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 
 

Μια ισραηλινή αεροπορική ή πυραυλική επίθεση για την εξουδετέρωση του πυρηνικού σχεδίου του Ιράν μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αναφέρει το ινστιτούτο στρατηγικής και ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS). 

“Ο Ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση πολύ νωρίτερα παρά αργότερα”, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του JISS Efraim Inbar.

“Η πιθανότητα μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας που θα αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες του Ισραήλ είναι μικρή. Αυτό φέρνει ακόμα πιο κοντά μια ισραηλινή επίθεση στους χώρους κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράν”, προειδοποίησε ο Inbar. 

"Μια ιρανική πυρηνική βόμβα ενέχει σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο λόγω της εχθρότητας της Τεχεράνης, αλλά και επειδή αυτό σίγουρα θα πυροδοτούσε μια κούρσα απόκτησης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή. 

Αυτό θα ήταν ένας «στρατηγικός εφιάλτης» για το Ισραήλ, καθώς η διασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής κατά πολλών χωρών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. 

Επίθεση νωρίτερα από το αναμενόμενο; Παρόλο που το τίμημα μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν μπορεί να είναι υψηλό, μια ισραηλινή αποτυχία να διακόψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα ήταν ακόμα υψηλότερη”, έγραψε ο Inbar. 

“Ίσως ήρθε η ώρα για το IDF να αναλάβει δράση για να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προτού είναι πολύ αργά”, είπε ο ίδιος. 

Ο πρόεδρος του ISS πρόσθεσε ότι μια ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, για να εμποδίσει την Τεχεράνη να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα της γύρω από τα πυρηνικά της εργοστάσια και τονίζει ότι ο Ισραηλινός στρατός καταρτίζει νέα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράν. 

Το σενάριο αυτό είναι και το επικρατέστερο, μιας και το έχουν πράξει και στο παρελθόν οι Ισραηλινοί κατά του Σαντάμ. Στο θέμα αυτό το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Τουρκία η οποία έχει φιλικές σχέσεις με την Τεχεράνη.