Εξοπλιστικά: Ξάφνου στο κάδρο ελληνικά F-15 – Tο σενάριοΚαι ξάφνου στο κάδρο ελληνικά F-15 – Tο σενάριο με την Ινδία και την Κίνα και ο ρόλος των ΗΠΑ.

Στα τέλη του Ιανουαρίου οι ΗΠΑ έδωσαν το ΟΚ στην Boeing για συζητήσεις με την Ιδνία για την αγορά από το Νέο Δελχί των αμερικανικών F-15.

Πολλοί αναλυτές μετάφρασαν την συγκεκριμένη εξέλιξη ως χείρα βοηθείας των ΗΠΑ στην Ινδία, στην διένεξη Νέου Δελχί – Πεκίνο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, αφού αν οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να δώσουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα στην Ινδία δεν θα πουν όχι σε προμήθειά τους και από την Ελλάδα.

Τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει το σχέδιο των F-35.

Σίγουρα η Αθήνα αν είχε να επιλέξει μεταξύ των δύο αεροσκαφών θα επέλεγε τα F-35, όμως έως να ωριμάσουν οι συνθήκες για τα F-35, τα F-15 θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή λύση για την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φυσικά έχει τις δυσκολίες της (σ.σ. διαφορετικού τύπου αεροσκάφη από τα F-16) αλλά και τα υπέρ της.

Η Ελλάδα με τα F-15 θα βάλει ένα πολύ καλό αεροπλάνο στον στόλο της, όχι όμως αεροπλάνο για αερομαχίες.

Oι Τούρκοι, βλέποντας πως για τουλάχιστον 6-8 χρόνια η Ελλάδα θα διαφεντεύει Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, αφού ο γερασμένος στόλος των F-16 τους δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει καν τα ελληνικά μαχητικά, θέλουν να πάρουν F-15 από τις ΗΠΑ για να κλείσουν την ψαλίδα.

Η φημολογία για την κίνηση της Άγκυρας προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά 75 F-15 ξεκίνησε σε τουρκικά forum εδώ και λίγες μέρες.

Η Άγκυρα γνωρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει τώρα F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ τα Eurofighter αν και οι Τούρκοι τα θέλουν, όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρώτησαν τους απέτρεψαν (σ.σ. θα ακολουθήσει άλλο ρεπορτάζ για τους λόγους).
Έτσι οι Τούρκοι στράφηκαν (σ.σ. ίσως και λογικά), στην καλύτερη επιλογή για τους ίδιους, από τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να αγοράσουν.

Βέβαια, μπορεί τα δικινητήρια F-15 να είναι καλύτερα από τα F-16 που έχουν τώρα οι Τούρκοι και να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλο όγκο οπλισμού, όμως λόγω μεγέθους δεν ενδείκνυται η χρήση τους στο Αιγαίο, αφού εύκολα τα ελληνικά F-16 «τους παίρνουν την ουρά» στις αερομαχίες.