Oι Ρώσοι γυρνάνε την πλάτη στον Πούτιν – Τι δείχνει δημοσκόπηση



Το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν έφθασε στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το 29% , σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το οποίο ως γνωστόν έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας».
 
Στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου του 2020 το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 33-34%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου μειώνεται τα δυο τελευταία συνεχόμενα χρόνια, ενώ μερικές φορές αυξάνεται στα όρια του στατιστικού λάθους (1%).

Το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Levada-Centr, το ποσοστό εμπιστοσύνης στην πολιτική του Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε το 5% υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το ποσοστό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουκγάνοφ που φθάνει το 4%.

Η μείωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πούτιν, είναι μια μακροχρόνια τάση, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada-Centr Ντενίς Βολκόφ, επισημαίνοντας ότι την τάση αυτή την επηρεάζει η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η έλλειψη προοπτικής όσον αφορά την βελτίωση της κατάστασης.

«Δεν αυξάνονται τα εισοδήματα, πέρυσι όλα οξύνθηκαν υπό το φως της πανδημίας του κορωναϊού, η καραντίνα, όταν ένα ποσοστό ανθρώπων έχασε την δουλειά του και τα εισοδήματά του», λέει ο Βολκόφ .
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η πτώση αυτή του ποσοστού εμπιστοσύνης πιθανόν να συνδέεται με την έντονη αντίδραση των αρχών στις πρόσφατες διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι, όμως σε λιγότερο βαθμό, καθώς η διαδικασία πτώσης είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

Τον δείκτη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ναβάλνι επηρέασε η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, η ταινία «Το ανάκτορο του Πούτιν», η επιστροφή του στην πατρίδα και το ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν διαρκώς στην ειδησεογραφία όλο τον Ιανουάριο, λέει ο Βολκόφ.

«Έτσι τον αντιλαμβάνονται σαν πολιτικό. Και αυτό δεν αφορά τόσο την διεύρυνση του ακροατηρίου του το οποίο τον συμπαθεί, και το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 20%. Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι τον αντιλαμβάνονται σαν σοβαρό πολιτικό» «και αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την θέση του» , καταλήγει ο Βολκόφ.

Το ποσοστό που εγκρίνει το έργο του Πούτιν είναι 64% και το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο τα τελευταία μερικά χρόνια, παρότι το 2018 ξεπερνούσε το 80%.

Επίσης το 40% των Ρώσων απάντησαν σε σχετικό ερώτημα ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Αντίθετα το 49% απάντησαν ότι η Ρωσία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Το 2018 το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούσαν ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση έφθανε μόνο το 27%.

Το 50% των ερωτηθέντων, που ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω του διαδικτύου (47%), βλέπουν αρνητικά τις εξελίξεις που συντελούνται , ενώ το 57% όσων ενημερώνονται από την τηλεόραση είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία βαδίζει στον σωστό δρόμο.