Φρεγάτες: Τα «δώρα» των μνηστήρων στην Ελλάδα– Τι μας δίνουν για να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. Ευρώ



«Θα σας κάνουμε μια πρόταση που δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε», διαμηνύουν οι ΗΠΑ – Έτοιμη να τα δώσει όλα η Γαλλία – Η ισχυρή πρόταση των Γερμανών και η «φρεσκάδα» των Ολλανδών

Νευρικό κλονισμό έχει προκαλέσει στο καθεστώς Ερντογάν η εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας, με την απόκτηση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, ικανών να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Η απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών και νέων φρεγατών τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να διαπραγματεύεται και να δίνει τελικά τα χέρια με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, για την απόκτηση των πανίσχυρων μαχητικών Rafale.

Σειρά πλέον πήραν οι φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με τις υποψήφιες χώρες για την κατασκευή του ελληνικού πολεμικού πλοίου να πραγματοποιούν… παρέλαση τον τελευταίο μήνα από το ελληνικό «Πεντάγωνο» καταθέτοντας τις προτάσεις τους.

Όπως έχουμε αναφέρει, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων ελληνικών φρεγατών, με τις προτάσεις να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία, με τους «μνηστήρες» μάλιστα να φέρονται να έχουν απαντήσεις και για την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, και για τη ναυπήγηση των νέων πλοίων στην Ελλάδα, αλλά και για την ενδιάμεση λύση.

Τα δώρα των «μνηστήρων»
Στο χθεσινό ρεπορτάζ τονίσαμε πως οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί έχουν αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα. Ωστόσο, στο παρασκήνιο παίζεται «σκληρό» παιχνίδι, με τους υποψηφίους να δίνουν ό,τι μπορούν περισσότερο για να κερδίσουν τη «ναυμαχία».

Οι Γάλλοι για παράδειγμα φέρονται διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν για ενδιάμεση λύση τις πανίσχυρες φρεγάτες FREMM, οι οποίες αποτελούν τη βασική μονάδα κρούσης του γαλλικού ναυτικού. Οι Γερμανοί από την πλευρά τους δίνουν «δώρο» με τις φρεγάτες δύο πανίσχυρα υποβρύχια Type 214, ενώ οι Ολλανδοί πρωτοπορούν στον τομέα της ενδιάμεσης λύσης αφού προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό δυο καινούργιες φρεγάτες SIGMA 10514 των 107 m, με σύγχρονους αισθητήρες και προηγμένο οπλισμό.

Όπως τονίσαμε όμως και χθες, οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να πετάξουν «λευκή πετσέτα». Άλλωστε, ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει διαμηνύσει ότι η αμερικανική πρόταση θα είναι τέτοια που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κορυφαία αμερικανική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων, η Lockheed Martin, έχει πρόταση – πακέτο που απαντά στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για υπερσύγχρονα πλοία, με οπλισμό και συστήματα που ζητά ο Στόλος μας, εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα και τουλάχιστον ένα «δώρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί φέρονται να είναι θετικοί στο να εντάξουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων και τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικών πλοίων FFGX, παρέχοντας τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και ουσιαστικά ζωή στα ελληνικά ναυπηγεία για πολλά χρόνια, μιας και η Ελλάδα δεν θα κατασκευάζει μόνο τα δικά της πλοία, αλλά και τμήματα των FFGX που έχουν παραγγελθεί από άλλες χώρες.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο, οι Αμερικανοί, για να κερδίσουν τις αναμφισβήτητα ελκυστικές προτάσεις των Ευρωπαίων, να πρότειναν στην Ελλάδα την απόκτηση τουλάχιστον μίας φρεγάτας κατευθυνομένων βλημάτων FFGX, γεγονός που θα της έδινε σαφέστατη υπεροχή έναντι της Τουρκίας, ενώ πάντα «παίζει» το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βάζουν στο τραπέζι την πλήρη αναβάθμιση, με δικά τους προφανώς έξοδα, του ναυστάθμου της Σούδας.

Η άριστη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η Lockheed Martin είναι σε συνεχή επαφή με τους Επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, όχι μόνο για το ζήτημα των ελληνικών φρεγατών, αλλά και για την πρόθεση απόκτησης από την Ελλάδα των κορυφαίων μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Ενδεχομένως πολλοί να μιλούν για… πολυτέλεια να έχει η Ελλάδα μερικά από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο, όπως τα Rafale και τα F-35. Προφανώς είναι αφελής. Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και με την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της με τη χρήση των S-400, τα F-35 και τα Rafale αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή.

Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές στο Newsbomb.gr, «η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών. Πρέπει να μπει δυναμικά στην 5η γενιά. Το επιβάλλουν οι εξελίξεις. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα», τονίζουν.

Το πώς θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απόκτηση των πρώτων έξι F-35, είναι ένα θέμα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται επίσης πως στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin βρίσκεται το πρώτο ελληνικό F-16 Viper, το οποίο ελέγχεται λεπτομερώς και γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε με βάση αυτό να αναβαθμιστούν τα υπόλοιπα 83 ελληνικά F-16 Block 52+ και να αποτελέσουν τη βασική μονάδα εναέριας κρούσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναμφισβήτητα η σχέση με τους Αμερικανούς είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, με τις δύο χώρες να επιθυμούν ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας. Οι Ευρωπαίοι επίσης έχουν αξιόπιστες λύσεις που λύνουν τα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, αυτό που στο τέλος θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση θα είναι η ταχύτητα, η ποιότητα και τα οφέλη για την πατρίδα μας σε όλους τους τομείς.