Οδεύουμε προς πόλεμο - Ισραηλινοί: ''Χρειαζόμαστε B-52 για να πλήξουμε ιρανικές θέσεις!''Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ισραήλ για να μπει "φρένο" στα "πυρηνικά σχέδια" του Ιράν

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να διαπραγματευτεί με το Ιράν. Εάν δεν λειτουργήσει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποτρέψουν το Ιράν από την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ένα άλλο σενάριο είναι ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, ενδέχεται να επιβιώσει και ακόμη και να βελτιωθεί μετά από μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει η "Jerusalem Post".

Θα περιλαμβάνει αυστηρή παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Απαιτείται επίσης αποτροπή.

Οι διαπραγματεύσεις θα απαιτηθούν όταν λήξει το JCPOA ή ακόμα και πριν από αυτό εάν το Ιράν υποθέσει ότι έχει την ευκαιρία να παράγει πυρηνικά όπλα.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι ΗΠΑ είναι πολύ απασχολημένες με μια μεγάλη κρίση κάπου, όπως για παράδειγμα με την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτροπή, που βασίζεται στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, πρέπει να αποτελεί μέρος της προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα προσπαθήσει να παράγει πυρηνικό όπλο.

Το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει, ειδικά επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τις δεσμεύσεις τους στη Μέση Ανατολή. Κατά κάποιον τρόπο, το Ισραήλ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ αποτρέποντας το Ιράν.

Θα μπορούσαν σε αυτή την προσπάθεια οι ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ. Αν και το Ισραήλ δε χρειάζεται τον "Αμερικανό προστάτη" του, μπορεί να βασιστεί και στη δύναμη του.

Ήταν άλλωστε παραδοσιακή προσέγγιση, το Ισραήλ να εξαρτάται από τον εαυτό του όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδίως σε στρατιωτικές υποθέσεις.

Αυτό απαιτεί να διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο για να αποτρέψει το Ιράν.

Στα τέλη του 2020, υπήρξε κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ με στόχο την παροχή στο Ισραήλ της τεράστιας βόμβας bunker-buster, ικανής να καταστρέψει τους πυρηνικούς χώρους του Ιράν.

Το Ισραήλ χρειάζεται επίσης το B-52 για να μεταφέρει αυτή την τεράστια βόμβα. Γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να καταστρέψει τις πυρηνικές τους περιοχές, αυτό θα απέτρεπε ενδεχομένως το Ιράν από το να προσπαθήσει να παράγει πυρηνικό όπλο.

Εάν το Ιράν προσπαθήσει να παράγει πυρηνικό όπλο, το Ισραήλ θα βιαστεί να επιτεθεί με το διαθέσιμο οπλοστάσιό του από απελπισία. Ίσως να μην είναι αρκετό για να καταστρέψει τις βαριά προστατευμένες εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παροτρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, πόσο μάλλον εάν αυτή η επιδρομή μετατραπεί σε πόλεμο, που θα μπορούσε να σύρει και τις ΗΠΑ σε αυτόν.

Εάν το Ισραήλ είναι καλύτερα οπλισμένο, μπορεί να αποτρέψει το Ιράν από την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Τα καλύτερα μαχητικά του Ιράν - όπως τα MIG-29 και F-14 - είναι σχεδόν ξεπερασμένα και η IAF μπορεί να φτάσει στο Ιράν χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα από την Ιρανική αεροπορία, αλλά και από την αντιαεροπορική του άμυνα.

Το κύριο πρόβλημα του Ισραήλ θα είναι η διείσδυση των βομβών του σε πυρηνικούς χώρους υψηλής προστασίας του Ιράν, όπως αυτός στο Fordow. Η IAF έχει βόμβες bunker buster, το GBU-28, αλλά δεν μπορούν να σπάσουν την οχύρωση στόχων όπως το Fordow. Για την αποστολή αυτή, η IAF απαιτεί το MOP (Massive Ordnance Penetrator), μια αμερικανική βόμβα που ζυγίζει 30.000 λίβρες.

Το Ισραήλ χρειάζεται τις ΗΠΑ για να παρέχει στον IAF όχι μόνο το MOP, αλλά και ένα βαρύ βομβαρδιστικό για να μεταφέρει αυτή την τεράστια βόμβα. Η IAF δεν έχει βαριά βομβαρδιστικά, μόνο μαχητικά βομβαρδιστικά: τα F-15, F-16 και F-35. Το Ισραήλ δεν πρέπει να ζητήσει το B-2, αλλά το B-52. Ο "βετεράνος" B-52 είναι αρκετά παλιός, κάτι που θα διευκολύνει τις ΗΠΑ να δώσουν μερικά τέτοια εροσκάφη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ πρέπει τουλάχιστον να πάρει το MOP. Ακόμα και χωρίς το B-52, το IAF μπορεί να ρίξει το MOP από C-130. Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν, ως επί το πλείστον βασίζεται στους S-300, που είναι σε θέση να καταρρίψουν το B-52 ή το C-130.

Ωστόσο η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δύνναται να καταστέλλει την εν λόγω αντιαεροπορική απειλή. Θα είναι μια επικίνδυνη και περίπλοκη αποστολή, αλλά η IAF εχει αναλάβει υψηλούς κινδύνους στο παρελθόν.

Η IAF πρέπει να λάβει το MOP - πόσο μάλλον το B-52 - το συντομότερο δυνατό, καθώς θα χρειαστεί χρόνος, για να εξομοιωθεί το B-52.

Η ιδέα είναι το Ισραήλ να προετοιμαστεί εάν οι συνομιλίες με το Ιράν αποτύχουν ή εάν το JCPOA, στην τρέχουσα έκδοση ή βελτιωμένη, λήξει και το Ιράν βιαστεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Όταν ο IDF είναι έτοιμος, το Ισραήλ θα μπορεί να αποτρέψει το Ιράν από την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Αυτό πάλι θα μπορεί να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, ακόμη και έναν πόλεμο.

Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε ένα βασικό συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ.