Αεροπορική υπεροχή της ΠΑ: Αύξηση των δυνατοτήτων κατά στόχων επιφανείας και προσθήκη νέων όπλων



Την στιγμή που για επτά ημέρες το κλιμάκιο των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς στο Τελ Αβίβ παρακολουθούσε και κατέγραφε τις παρατηρήσεις για το αντιαρματικό SPIKE NLOS, κατά τις βολές που έγιναν από ελικόπτερα αλλά και οχήματα 4x4, πίσω στην Αθήνα, το ΓΕΕΘΑ, το αεροπορικό επιτελείο και το υπουργείο, προετοιμάζουν το επόμενο βήμα της Ελληνοισραηλινής συνεργασίας.

Πρώτα θα περάσει μέσα από τα έδρανα της επιτροπής άμυνας της βουλής.

Τις τελευταίες ημέρες του 2020 είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ μας ότι από τις αρχές του νέου έτους και για ένα διάστημα περίπου τεσσάρων έως έξι μηνών, κάθε 15θήμερο στην επιτροπή άμυνας της βουλής θα φτάνουν υπό-προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 8 Ιανουαρίου μάλιστα είχαμε γράψειξεκάθαρα ότι τα έξυπνα όπλα θα περάσουν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να γίνουν στη συνέχεια πραγματικότητα στα έμπειρα χέρια των αεροπόρων.

Αν και το 2021 θεωρείται η κρίσιμη χρονιά για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι Αξιωματικοί του θ’ ανακοινώσουν την απόφασή για το νέο πολεμικό πλοίο του στόλου, μετά την επιχειρησιακή αξιολόγηση που έχει γίνει, την ίδια στιγμή οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει πάρει το πράσινο φως και σταδιακά γίνονται τα βήματα που απαιτούνται.

Η στρατηγική αυτή που ακολουθεί το αεροπορικό επιτελείο κινείται σε δυο άξονες, όπως επισημάνθηκε.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αύξηση των δυνατοτήτων κατά στόχων επιφανείας, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον σοβαρότατο «πονοκέφαλο» για το επιτελείο της Άγκυρας ενώ ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προσθήκη των νέων όπλων στην Πολεμική Αεροπορία και τον αναβαθμισμένο στόλο των F-16, ο οποίος έως σήμερα συνεχίζει να φέρει σε πολλές περιπτώσεις όπλα παλαιότερης γενιάς, όπως οι βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Η προσθήκη των 18 RAFALE με τα όπλα στρατηγικής κρούσης, τόσο για τον αγώνα αέρος- αέρος με τους METEOR, όσο και για την αεροπορική κρούσης με τους SCALP και τους αντιπλοϊκούς EXOCET, αλλά και η απόφαση για την αναβάθμιση των 84 F-16 VIPER, δείχνει ότι η Πολεμική Αεροπορία των επόμενων ετών αποτελεί μια αεροπορία πλήρους υπεροχής.

Η στρατηγική σχέση Αθήνας και Τελ Αβίβ μέσα στην οποία εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην βάση της Καλαμάτας, ήταν μόνο η αρχή όπως φαίνεται καθώς το Ισραήλ δείχνει ολοένα και περισσότερα βέλη από το εύρος της δικής του φαρέτρας.

Ήδη δείχνει την τεχνογνωσία στην Ελλάδα, όπως και τα δικά του όπλα. Ο Στρατός Ξηράς αν ήταν δυνατό θα ήθελε έστω κι’ αύριο το πρωί να γεμίσει τις μονάδες του Έβρου και των νησιών με το SPIKE NLOS, ενώ η Πολεμική Αεροπορία όπως έχουμε γράψει, ανοίγει ιδιαίτερα αυτή την στρατηγική οδό με το Ισραήλ.

Τα επόμενα 24ωρα ο φάκελος με τις «ορμώμενες» εξ Ισραήλ συλλογές «SPICE» περνά την πόρτα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Εκεί τόσο η στρατιωτική, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θ’ αναλύσουν την ανάγκη προμήθειας αυτών των έξυπνων όπλων που προορίζονται για τον αεροπορικό στόλο των F-16.

Οι συλλογές αυτές προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης ΜΚ 83 των 1000 & ΜΚ 84 των 2000 λιβρών και από «σκέτο σίδερο» με πυροσωλήνα, μετατρέπονται σε έξυπνα όπλα. Τις SPICE πολλοί αναλυτές τις έχουν ονομάσει ως το Ισραηλινό JDAM.

Η καθοδήγησή μετά την άφεση γίνεται με GPS, μάλιστα τ’ αντανακλαστικά της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν ενεργοποιηθεί στοχοποιώντας τις SPICE από το 2009, όταν είχε γίνει η προμήθεια των F-16 Block 52 Adv. Κινήσεις είχαν γίνει και τότε για την απόκτησή του, πλην όμως τα φιλόδοξα σχέδια γι’ αυτό το Stand off όπλο μεγάλου βεληνεκούς για όλα τα Block 52+, δεν προχώρησε καθώς ήρθαν οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και οι περικοπές των κονδυλίων για την άμυνα.

Επόμενο βήμα της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πάρει κι αυτό τον δρόμο προς το κοινοβούλιο είναι το Rampage, που δεν απαιτεί πιστοποίηση με το λογισμικό του F-16 καθώς προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στο αεροσκάφος και χωρίς υψηλό κόστος.

Το Rampage, η πρώην ρουκέτα πυροβολικού, προσφέρει τη δυνατότητα πλήγματος από F-16 σε στόχους άνω των 150 χλμ. Οι ίδιοι οι αεροπόροι ομιλούν για ένα επιπλέον όπλο «Game Changer» στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας.