Οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ασφαλιστικούς φορείς στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία



Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση και Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τη συσσώρευση οφειλών, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από ασφαλιστικούς φορείς προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ένεκα εξόδων νοσηλείας και γενικότερα παροχών υγείας, ενώ η κυβέρνηση δεν μεριμνά ως όφειλε για την καταβολή τους με σκοπό να συνδράμει αποτελεσματικά στην εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και στη γενικότερη κάλυψη των αναγκών των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, όπως είναι γνωστό, τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, πέραν της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχουν στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, παρέχουν υπηρεσίες υγείας και σε άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας, είτε σχετίζονται άμεσα με τις ΕΔ και τα ΣΑ, είτε όχι. Επίσης, με την με υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.184219 (ΦΕΚ Β257/16-2-11) ΚΥΑ, έχει καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας του ΕΣΥ. 

Αποτέλεσμα αυτών των παροχών υγείας σε προσωπικό που ανήκει σε άλλους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου η Ιδιωτικού Τομέα, είναι να παρατηρείται συσσώρευση οφειλών από ασφαλιστικούς φορείς προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένεκα εξόδων νοσηλείας και γενικότερα παροχών υγείας.

Η μη απόδοση αυτών των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία δημιουργεί αλυσιδωτά οφειλές προς τρίτους (κυρίως προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού) και δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία αυτών.

Πέραν τούτων, παρατηρείται παρόμοια συσσώρευση οφειλών από το ΕΚΑΒ προς την ΠΑ (κυρίως) λόγω των αεροδιακομιδών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της ΠΑ με τα έξοδα υποστήριξης των πτητικών μέσων  που διαθέτει για το σκοπό αυτό, είτε αποκλειστικά (πχ Ε/Π Α-109) είτε μερικώς (πχ C-130, Super Puma).

Δεδομένου ότι οι ανάγκες των ΕΔ είναι πολλές και η οικονομική στήριξη των στρατιωτικών νοσοκομείων, μέσω τη καταβολής των οφειλών τρίτων, θα συνδράμει στην κάλυψή τους για την εύρυθμη λειτουργία τους και την βελτίωση της μαχητικής ικανότητάς τους.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 

1. Ποιες είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών φορέων συνολικά και ανά νοσοκομειακή μονάδα;
2. Ποιες είναι οι οφειλές του ΕΚΑΒ προς την ΠΑ και τους άλλους κλάδους των ΕΔ;
3. Τηρείται η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εντός της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προκαταβάλλουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», στο ΝΙΜΤΣ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία το 90% του συνολικού ποσού που προκύπτει από τα υποβαλλόμενα μηνιαίως σχετικά δικαιολογητικά για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους, βάσει του άρθρου 45 του ν.4278/2014;
4. Πως σχεδιάζετε την απόδοση αυτών των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
5. Πως σχεδιάζετε την απόδοση των οφειλών του ΕΚΑΒ και με ποιο χρονοδιάγραμμα;