Σε επιφυλακή λόγω πρόκλησης γενικευμένων ταραχών



Διάχυτη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ λόγω της απεργίας πείνας και δίψας του καταδικασμένου δολοφόνου της «17Ν» Δημήτρη Κουφουντίνα που νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου της Λαμίας. 

Οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνοντας υπόψη τα πληροφοριακά δελτία της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) φοβούνται γενικευμένα επεισόδια καθώς και αναβίωση του αντάρτικου πόλεων με «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα κατά αστυνομικών στόχων. Ένα σενάριο που συνεχώς κερδίζει έδαφος είναι η διενέργεια καταδρομικών επιθέσεων σε αστυνομικούς ώστε οι τελευταίοι να αντιδράσουν ενόπλως και να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες με σκοπό να προκληθεί ταραχή και γενικευμένα επεισόδια.

Σε καθημερινό επίπεδο η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις αναρχικών προς οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτικούς στόχους καθώς και συγκεντρώσεις/ διαδηλώσεις ατόμων που πρόκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή υπό τον φόβο του θανάτου του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Μολονότι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί και οι περισσότερες ένοπλες ομάδες να είναι ανενεργές εντούτοις είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί ένοπλο τρομοκρατικό χτύπημα κατά αστυνομικών.

Αντίστοιχοι φόβοι υπάρχουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει κλοπή ή απώλεια πυρομαχικών ή όπλων από στρατόπεδο. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΕΛ.ΑΣ προετοιμάζεται σε τακτικό και οργανωτικό πλαίσιο ώστε να αποτρέψει γενικευμένα επεισόδια. Προς το παρόν στις διαδηλώσεις του αναρχικού χώρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιούνται επιθέσεις και βανδαλισμοί κατά αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό φυσικά οφείλεται και στο γεγονός πως η ΕΛ.ΑΣ εφαρμόζει μια πιο δυναμική τακτική έναντι των ατόμων με πλαισίωση και επιθετική επιτήρηση των συγκεντρώσεων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει μεριμνήσει ώστε να επανδρωθούν στο ακέραιο οι διμοιρίες της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ, να συγκροτηθεί η «ΔΡΑΣΗ» και να αξιοποιούνται επιχειρησιακά οι αύρες νερού. Ήδη έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες να αναβαθμιστούν τα υλικά και ο εξοπλισμός των κατασταλτικών υπηρεσιών καθώς και η απόκτηση περισσοτέρων οχημάτων ρίψης ύδατος.