Ελληνικές Συμμαχίες: Γίνονται «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν



Πυλώνας σταθερότητας η Χώρα μας σε μια περιοχή γεωπολιτικά ασταθή - Οι συμμαχίες με καθοριστικούς παίκτες και η εξοπλιστική ενίσχυση που προκαλεί νευρικό κλονισμό στο τουρκικό καθεστώς.

Με την Τουρκία να συνεχίζει την επιθετική τακτική εναντίον της χώρας μας και της μαρτυρικής Κύπρου, με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και συνεχείς προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα προχωρούν με μεθοδικές κινήσεις αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με παίκτες «κλειδιά» και παράλληλα την ενίσχυση του οπλοστασίου όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναδιοργάνωση του στρατεύματος, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Γαλλία και το Ισραήλ καθώς και η έντονη αμυντική διπλωματία που αναπτύχθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, ενίσχυσαν σημαντικά το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.

Με την πανίσχυρη Γαλλία του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που έχουν αντιληφθεί τον «βρώμικο» ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν, μας συνδέει η επιθυμία κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νότια της Κρήτης, με τη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ να εντάσσεται στη δύναμη ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου και οι κοινές ασκήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του υποβρυχίου 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με τα γαλλικά Rafale, αλλά και αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούν αναμφισβήτητα κινήσεις υψηλού συμβολισμού που στέλνουν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

Παράλληλα, σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας. Με τις αραβικές χώρες, αλλά και με το πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά Ισραήλ, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Στο εν λόγω πλαίσιο, η υψηλού συμβολισμού παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα, που βλέπει ακόμα και μουσουλμανικές χώρες να της γυρνούν την πλάτη.

Παράλληλα, η εικόνα της φρεγάτας ΥΔΡΑ να πλέει στον Περσικό κόλπο και να συνεκπαιδεύεται με τις κορβέτες των Εμιράτων επισφραγίζει τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών και τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.