Οι Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας άνοιξαν πυρ εναντίον παρατηρητών στο ΝτονμπάςΗ  κατάσταση είναι έκρυθμη στο Ντονμπάς όπου με υπαιτιότητα ουκρανικών δυνάμεων παραβιάζεται η εκεχειρία

Ουκρανοί μαχητές πυροβόλησαν τους αξιωματικούς της αποστολής LPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός (JCCC), οι οποίοι καταγράφουν τις συνέπειες του βομβαρδισμού του Zolote-5.

Το γραφείο υπενθύμισε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν πυροβολήσει στο Zolotoe 5, δύο φορές την περασμένη ημέρα και ότι ένα σχολείο και κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές.

"Ενώ αξιωματικοί παρατηρητές του γραφείου εκπροσώπησης του LPR στο JCCC προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν τις συνέπειες της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός στο χωριό Zolotoe-5 (Mikhailovka), ένοπλοι της Ουκρανίας στις 14:40 άνοιξαν πυρ με ελαφρά όπλα πεζικού και εκτοξευτές χειροβομβίδων (AGS-17).

Νωρίτερα σήμερα αναφέρθηκε ότι ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του χωριού Zolote-5 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λούανσκ, καταστράφηκαν τρία κτίρια κατοικιών, δύο σπίτια και μια υπαίθρια κουζίνα. Έγινε επίσης γνωστό ότι στο τοπικό σχολείο είχαν σπάσει τζάμια από τις εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ οι μαχητές του "Right Sector", οργάνωση που απαγορεύεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταφέρονται μαζικά στην κατεύθυνση Gorlovka. Αυτό αναφέρεται από το WarGonzo με αναφορά στις δικές του πηγές στο Konstantinovka και στο Dzerzhinsk.

«Σε αυτές τις πόλεις, νέες μονάδες της οργάνωσης του δεξιού τομέα, απαγορευμένες στη Ρωσία, εμφανίστηκαν στη ζώνη του λεγόμενου OOS. Ο Pravoseki δεν κρύβει την παρουσία τους, ενώ εκφοβίζουν τον τοπικό πληθυσμό του Donbass ανοιχτά», λέει το μήνυμα.

Αναφέρεται ότι οι μαχητές καταλαμβάνουν «κενά» σπίτια που ανήκουν σε κατοίκους που έχουν φύγει για δουλειά ή έχουν φύγει στον πόλεμο. Και σε περιπτώσεις όπου άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, η τοπική αυτοδιοίκηση προτιμά να μην παρεμβαίνει.

Επίσης γίνεται λόγος για μια μεγάλη συσσώρευση εξοπλισμού και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο Krasnoarmeysk.

Στις 19 Μαρτίου, έγινε επίσης γνωστό ότι μια ξεχωριστή μοναδα ειδικών δυνάμεων "Azov", απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία, της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας ετοιμάζεται επίσης για μεταφορά στο Ντονμπάς.

Με την αποστολή των "Azov" και "Right Sector" που απαγορεύονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία ιδεολογικά εκπαιδευμένων μαχητών ικανών να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Προσθέτουμε επίσης ότι ο ηγέτης της ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας "Εθνικό Σώμα", Άντρυ Μπιλέτσκυ ζήτησε αποφασιστική δράση στο ζήτημα της επιστροφής των περιοχών της Κριμαίας και του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Το βέβαιο είναι από τα παραπάνω ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη στο Ντονμπάς όπου με υπαιτιότητα ουκρανικών δυνάμεων παραβιάζεται η εκεχειρία. Η προώθηση παραστρατιωτικών Ουκρανικών δυνάμεων επιτείνει το αβέβαιο από άποψης ασφαλείας περιβάλλον στην περιοχή.