Οι Ρώσοι "κράζουν" τους Τούρκους: ''Παραβιάσατε την Συμφωνία του Σότσι!''



Νέα διαφωνία
Η Ρωσία εξέφρασε την σφοδρότατη ενόχλησή της για την παρουσία τουρκικών δυνάμεων κοντά στην Ain Issa, η οποία έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους και τους στόχους της σχέσης και των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία.

Το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης στη Συρία που συνδέεται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την έντονη ανησυχία και την ενόχλησή του για τις στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Ain Issa στη βορειοανατολική Συρία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού κέντρου, στρατηγός Αλέξανδρος Κάρποβι, δήλωσε: «Η ρωσική πλευρά ανησυχεί πολύ για τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στο Ain Issa, και την Ράκκα.

Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν το μνημόνιο συνεννόησης και υπονομεύουν τις προσπάθειες των δύο μερών στην επίλυση της συριακής σύγκρουσης”.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της Συμφωνίας του Σότσι, η οποία υπεγράφη στις 22 Οκτωβρίου 2019.

Η συμφωνία των 10 άρθρων, περιλαμβάνει την απόσυρση των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων πέρα ​​από τα τουρκικά σύνορα, (30 χλμ), κατάπαυση του πυρός, εκτός από κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες σε βάθος 10 χλμ.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου είχε κάνει μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις του  SDF είχαν ολοκληρώσει την απόσυρση τους σύμφωνα με τη Συμφωνία του Σότσι.

Η πρόσφατη ρωσική κατηγορία εναντίον της Τουρκίας έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής στη φύση των αντιλήψεων που υπάρχουν στα συριακά εδάφη, τους λόγους και τις επιπτώσεις.

Σχετικά με αυτό, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Malik Al-Hafez είπε: «Η ανακοίνωση των Ρώσων αφορά τα μέσα ενημέρωσης. Προορίζεται να δείξει περισσότερο ένα σενάριο αναταραχής της κατάστασης στη Συρία, με σκοπό να την χρησιμοποιήσει ως κατάλληλη δικαιολογία για την αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Συρία για 6 μήνες ως ένα έτος.

Μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία βασίζεται στην αναβολή των εκλογών και μπορεί να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό", τόνισε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε, "όσον αφορά τις διαφορές με την Τουρκία, ή ακόμη και την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών για την περιοχή, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, λόγω της άφιξης των Αμερικανών.

Η παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στα βορειοδυτικά, έχει γίνει πιο χρήσιμη από ποτέ άλλοτε και από τα δύο μέρη, τα οποία ενδέχεται να συγκλίνουν περισσότερο τις επόμενες μέρες”.

Ο Al-Hafiz πιστεύει ότι δεν είναι πρόθεση της Ρωσίας να πιέσει την Τουρκία τώρα, αλλά επιδιώκει να εισέλθει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Συρία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα με την Ουάσινγκτον, ειδικά μετά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Συρία και το πάγωμα κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης.

Η Ρωσία τώρα συνειδητοποιεί ότι ο φάκελος των προεδρικών εκλογών είναι μια κάρτα πολιτικής πίεσης για το μέλλον, οπότε οι πιθανότητες καθυστέρησης είναι μεγάλες.

Η Συρία θα διαμοιραστεί ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ ενώ η θέση της Τουρκίας, λόγω των νέων αμερικανικών σχεδίων είναι επισφαλής και λίαν επικίνδυνη.