Ερντογάν: Μας τσαντίζει που η Σαουδική Αραβία κάνει ασκήσεις με την Ελλάδα



Μας τσαντίζει που η Σαουδική Αραβία κάνει ασκήσεις με την Ελλάδα, παραδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ακόμη και η έναρξη της κοινής άσκησης της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα μας ενοχλεί», παραδέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε μια τέτοια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα συναντηθούμε με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Πιστεύουμε ότι” αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι», σημείωσε.

«Σε 24 ώρες έξι από τα σαουδαραβικά μαχητικά θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα», ανέφερε ο Σαουδάραβας αναλυτής Ηassan Sajwani.

Και το ενδιαφέρον κομμάτι του ποστ του είναι πως όπως σημείωσε, «τα σαουδαραβικής σημαίας F-15SA θα αναπτυχθούν στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στο νησί της Κρήτης, με πλήρη ανάπτυξη επίγειων πληρώματων Σαουδαράβων μηχανικών και προσωπικού».

Ίσως ο αναλυτής να ήθελε να γράψει Souda και όχι Saudi, αφού το ποστ είναι στα αγγλικά. Ίσως όμως και να δείχνει το συγκεκριμένο ποστ τον στενό δεσμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, ο οποίος όπως φαίνεται τσαντίζει τον Τούρκο πρόεδρο.

Το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας οι Σαουδάραβες πιλότοι των F-15 του Βασιλείου, είχαν 10 καταρρίψεις drones των Χούτι.

Μάλιστα διέρρευσε και βίντεο με τις καταρρίψεις τριών από αυτά στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι ένα δείγμα γραφής για την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών drones και στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πάντως οι Τούρκοι αναλυτές γνωρίζουν πως το μέλλον των τουρκικών drones στο Αιγαίο δεν θα είναι το καλύτερο.

Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ότι όπλο και να βάλουν οι Τούρκοι επάνω τους «θα τα διαλύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπτέραρχο, Ερντογάν Καρακούς και ο αξιωματούχο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Οσμάν Μπασμιούκι, ο οποίος υπηρέτησε ως πιλότος μαχητών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για πολλά χρόνια «υπάρχουν 45 αεροσκάφη T-6 με τα 25 από αυτά πιθανό να οπλιστούν».

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τα οπλισμένα ελληνικά T6 «θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των τουρκικών UAV και SİHAs».

Οι Τούρκοι εκτιμούν πως τα ελληνικά T6 θα έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων μικρού βεληνεκούς ενώ θα διαθέτους «σύστημα ανίχνευσης» των τουρκικών Bayraktar, κατά των οποίων θα επιχειρούν.

«Η εμβέλεια των πυραύλων των μαχητικών αεροσκαφών (σ.σ. των ελληνικών) θα είναι πάντα μεγαλύτερη, ακόμη και αν χρησιμοποιούν πυραύλους με την ίδια απόδοση. Επειδή τα μαχητικά αεροσκάφη θα εκτοξεύσουν τον πύραυλο με υψηλή ταχύτητα, η αρχική ταχύτητα του πυραύλου θα είναι υψηλότερη και η εμβέλειά του θα είναι μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια, ένα εχθρικό μαχητικό μπορεί να καταρρίψει (σ.σ. ένα Bayraktar) χωρίς να εισέλθει στην εμβέλεια του όπλου των τουρκικών SİHA», αναφέρουν.

Οι Τούρκοι επιτελείς τονίζουν πως τα τουρκικά drones δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές «αεροπορικής άμυνας» και αν συβμεί κάτι τέτοι θα αποτελεί «σοβαρό σφάλμα».

Ο λόγος που οι Τούρκοι αξιωματούχοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πιστεύουν αυτό είναι επειδή όως αναφέρουν «η ικανότητα των τουρκικών SİHA να εμπλέκονται σε αερομαχίες (σ.σ. dogfight) είναι μηδενική»

«Όταν το εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος πλησιάσει τα Bayraktar δεν έχουν καμία πιθανότητα να ξεφύγουν», αναφέρουν.