Ψυχομετρικά ΤΕΣΤ σε Αστυνομικούς μέσω ΓΕΕΘΑ-Ποιες υπηρεσίες θα αξιολογηθούν



Αξιολόγηση για τις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» μετά τις καταγγελίες για αυθαιρεσία και αλόγιστη βία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - pspyropoulos@e-typos.com

Στο... ανάκλιντρο του ψυχολόγου θα καθίσουν σταδιακά έως τα τέλη Μαΐου αστυνομικοί που υπηρετούν στις ομάδες ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Άμεση Δράση και άλλες υπηρεσίες «πρώτης επαφής» με τον πολίτη, μετά τα όσα έχουν καταγγελθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για αστυνομική αυθαιρεσία και αλόγιστη αστυνομική βία. Θα κληθούν να απαντήσουν ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο ψυχοτεχνικών τεστ για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και επιθετικότητας. Στόχος είναι να αναδειχθεί κάθε... δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πίσω από τη «βιτρίνα» των επαγγελματιών μπορεί να κρύβουν μία μετάλλαξη βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς προς πολίτες με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι. Αν και το ποσοστό είναι χαμηλό προς μέτριο, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένοι γιατροί των υγειονομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., είναι δυσάρεστο σε μία φορτισμένη χρονική περίοδο και μπορεί να αποφέρει επικίνδυνες συνέπειες όταν εκδηλώνεται.

• Έχει ήδη δρομολογηθεί η χρησιμοποίηση ψυχοτεχνικών τεστ μέσω ΓΕΕΘΑ, που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, τα οποία ψυχίατροι-ψυχολόγοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα προσαρμόσουν για τις ανάγκες των εξετάσεων. Τα συγκεκριμένα τεστ θα πατήσουν πάνω στο σχετικό τεστ ΜΜΡΙ-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2), το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 2017, και το 16PF(16 Παράγοντες της προσωπικότητας), η προμήθεια των οποίων κρίθηκε δαπανηρή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

•Αρμόδιες πηγές, αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για άσκηση βίας και επιθετική συμπεριφορά, κυρίως από στελέχη της ομάδας ΔΡΑΣΗ, εξηγούν πώς προσλήφθηκαν 1.500 άτομα, με μοναδικό κριτήριο ότι είχαν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, περνώντας μία ολιγοήμερη εκπαίδευση για κανόνες αυτοάμυνας-εμπλοκής και ακινητοποίησης υπόπτων, χωρίς να υπάρξει ικανός χρόνος «φιλτραρίσματος προσωπικότητας», παρά μόνο 10 ημέρες! «Δόθηκε η δυνατότητα σε νέα παιδιά από τη μία στιγμή στην άλλη να εφαρμόσουν τον νόμο και να πάρουν εξουσία, που κάποια δεν ήταν έτοιμα ή δεν μπορούσαν να τη διαχειριστούν», επισημαίνουν ειδικοί στην ανάλυση προσωπικοτήτων και συμπεριφορών.

Πριν από 9 ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με ένα από αυτά να είναι η ενίσχυση των ψυχοτεχνικών τεστ για την κατάταξη αλλά και την παρακολούθηση της θητείας όσων υπηρετούν σε ειδικές μονάδες της Αστυνομίας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας με άλλες Αστυνομίες, όπως τη βρετανική και τη γαλλική, για τα τεστ στα οποία υποβάλλονται οι αστυνομικοί για να διαπιστωθεί αν έχουν ροπή στη βία.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης πήγε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου συναντήθηκε με επικεφαλής και στελέχη των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ, προβαίνοντας σε «παρατηρήσεις» για τον τρόπο συμπεριφοράς και εμπλοκής τους με κάθε πολίτη που διαμαρτύρεται ή βρίσκονται αντιμέτωποι. Ο αρμόδιος υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά ασέβειας ή υπέρβασης καθηκόντων, ενώ έδειξε τη δυσαρέσκειά του για εικόνες μοτοσικλετών να πέφτουν πάνω σε πολίτες, όπως επίσης ότι άφησαν τον 27χρονο συνάδελφό τους στα χέρια του πλήθους που τον ξυλοκοπούσε.

754 ερωτήσεις

• Τα ψυχοτεχνικά τεστ του ΓΕΕΘΑ θα προσαρμοστούν έτσι ώστε να αξιολογούνται μια σειρά παραμέτρων, όπως: Αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης, αξιολογούνται: Συναισθηματική αστάθεια, ψυχασθένεια, υπομανία, υποχονδρίαση, κατάθλιψη, παρανοϊκός ιδεασμός, άγχος, υστερία, σχιζοφρένεια, παράνοια, επιθετικότητα, διαταραχή μετατραυματικού στρες, εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.

•Ιδεατό για την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία θα ήταν να υπήρχαν το προσωπικό και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ώστε όλοι οι αστυνομικοί να περνούν υποχρεωτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ψυχομετρικά τεστ.

• Το τεστ εμπεριέχει κάποιες ασυνήθιστες ερωτήσεις-προτάσεις, οι οποίες έχουν έναν χαρακτήρα αποπροσανατολισμού του εξεταζομένου, ενώ κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται με άλλη διατύπωση έτσι ώστε να αναδείξουν τα «ψέματα», όταν εκείνος απαντήσει διαφορετικά σε αυτές που έχουν το ίδιο νόημα. Ο εξεταζόμενος απαντά με μολύβι και έχει τη δυνατότητα να σβήσει απάντηση στην οποία θεωρεί ότι έχει κάνει λάθος εκτίμηση, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τον «εξεταστή».

Το πολυφασικό ερωτηματολόγιο περιέχει περισσότερες από 150 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 754 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Αλήθεια ή λάθος) ή πολλαπλών απαντήσεων και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες.

Μέσα από το σύνολο των ερωτήσεων αξιολογούνται η προσωπικότητα και η ψυχοπαθολογία του εξεταζόμενου ατόμου, κάτι που μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τον ίδιο και τους γύρω του, ενώ κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και στον... αφοπλισμό του.

• Τα συγκεκριμένα ψυχομετρικά τεστ γίνονται δεκτά σε δικαστικό πλαίσιο για τη σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ενώ χρησιμοποιούνται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]