Δεν αρκεί η αύξηση θητείας-Στον ΣΞ έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα

Δεν αρκεί η αύξηση θητείας-Στον ΣΞ έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμαΤο αντικίνητρο των τριών επιπλέον μηνών εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει «ροή» εθελοντών για θητεία στην παραμεθόριο-Στον Στρατό Ξηράς έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα, αφού οι παραμεθόριες με την Τουρκία είναι στις εξαιρέσεις για 9μηνο

Με τη δημοσίευση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) 853Β της 4ης Μαρτίου 2021 επέρχονται αλλαγές στη θητεία των στρατεύσιμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής απειλής, η αντιμετώπιση της λειψανδρίας (απόρροια της υπογεννητικότητας και της κοινωνικής απαξίωσης της θητείας) γίνεται με εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα.

Η απόφαση υλοποιεί την κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες (από τους εννέα που ήταν μέχρι πρότινος) και εξίσωση της διάρκειάς της με τα ισχύοντα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ καθορίζει σε εννέα μήνες τη θητεία για τους υπηρετούντες σε: μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στις περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Κάσου, Κω και Ρόδου, και για το Πολεμικό Ναυτικό σε πολεμικά πλοία των Αρχηγείου Στόλου, Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας, και  μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή μονάδες - ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή του πεζοναύτη.

Επίσης, το εννεάμηνο διατηρείται και για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στην Κύπρο. Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής υποχρέωσης και οι έφεδροι αξιωματικοί, εφόσον ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, απολύονται μετά οκτώ και 14 μήνες θητείας αντίστοιχα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στον Στρατό Ξηράς η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση της επάνδρωσης στις δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στις παραμεθόριες με την Τουρκία περιοχές, αφού στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις με θητεία εννέα μηνών. Επίσης, αμφίβολο θα είναι και το έμμεσο αποτέλεσμα, αφού το αντικίνητρο των τριών επιπλέον μηνών εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει «ροή» εθελοντών για θητεία στην παραμεθόριο. Σε ό,τι αφορά δε το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]