ΚΙΝΑΛ: Λύση στο θέμα των ταυτοτήτων για τα στελέχη των ΕΔ



Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, και κ. Γιώργο Καμίνη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με σκοπό την ενημέρωση επί των προβλεπόμενων ενεργειών και εν τέλει την επίλυση από την πολιτεία του συγκεκριμένου προβλήματος αναφορικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ως ταξιδιωτικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.4609/19, για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, τους σπουδαστές των ΑΣΕΙ και των ΑΣΣΥ, τους ΕΠΟΠ μετά την ορκωμοσία τους και για τους ΟΒΑ εκδίδεται δελτίο ταυτότητας ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, που χρησιμοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Τα ειδικά δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί διατηρούν την αποδεικτική τους ισχύ έως ότου αντικατασταθούν από νέα ή παραδοθούν με την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ από την υπηρεσία.
Σε απάντηση της ερώτησης μας (8034/07-07-2020) στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μας απαντήσατε ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει τις ενέργειες υλοποίησης έκδοσης της προβλεπόμενης, από την εξουσιοδοτική διάταξη των άρθρων 40 και 48 του ν.4609/2019 (Α΄67), Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαρτάται από τα στοιχεία που θα περιέλθουν από την Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από την ολοκλήρωση διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας.
Δεδομένου ότι: Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε ενημερωθεί ως προς την εξέλιξη του θέματος που απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποια φάση εξέλιξης βρίσκεται ο διαγωνισμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας; Ποιο είναι το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης;

3. Έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων από την συναρμόδια Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας;

4. Ποιος φορέας επιβαρύνεται το κόστος της έκδοσης διαβατηρίων του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους, όταν αυτές ακολουθούν το στέλεχος των ΕΔ λόγω τοποθέτησής του στο εξωτερικό;