Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο



Μέχρι σήμερα είχαμε τον πονοκέφαλο των τουρκικών ερευνητικών και γεωτρύπανων να αρμενίζουν «επιτηρούμενα» τον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί που οι δύο αδύναμοι κρίκοι του πλέγματος συμφερόντων της περιοχής -Ελλάδα (από έλλειψη πολιτικής βούλησης) και Κύπρος (από εγγενή αδυναμία)- λογαριάζουν ως «χώρο» τους, αλλά η Τουρκία τον αμφισβητεί.

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου EuroAsia Interconnector, κινητοποιεί εκ νέου την Άγκυρα και με μια ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και φυσικά την ίδια την ΕΕ (αξίζει προσοχής ότι η Τουρκία στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα προτιμά να μιλά με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μπορέλ και όχι με την Ελλάδα ή την Κύπρο) διαμηνύει ότι χωρίς τη δική της άδεια, κανένας αγωγός δεν πρόκειται να περάσει από χώρο που η Τουρκία λογαριάζει ως δική της υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν θα μπω σε μια νομική συζήτηση του ζητήματος. Αν βρισκόμασταν σε μια κανονική γειτονιά, δεν θα υπήρχε καν ζήτημα για την πόντιση ενός καλωδίου διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όμως μιλάμε για την Τουρκία και τα φιρμάνια της προς την Ελλάδα και την Κύπρο, βάζοντας στον λογαριασμό το Ισραήλ (και τα δικά του περιφερειακά συμφέροντα, που αν δεν ικανοποιηθούν, τότε η Τριμερής Συνεννόηση θα του είναι παντελώς άχρηστη) και την ΕΕ των Μπορέλ, που οι αντιλήψεις τους δεν διαφέρουν από εκείνες των κοντόφθαλμων ομοεθνών τους του 1453…

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Έτσι, όταν τα έργα του αγωγού ξεκινήσουν, τότε η Άγκυρα να στήσει ένα νέο σκηνικό έντασης στην Αν. Μεσόγειο. Και οι εταιρείες θα σταματήσουν, περιμένοντας οδηγίες…

Με την ένταση, η Τουρκία συνοπτικά επιδιώκει:
- Να ακυρώσει στην πράξη κάθε ευρωπαϊκή σύνδεση και προοπτική της Κύπρου
- Να δημιουργήσει ρήγμα στα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (να ακυρώσει δηλαδή στην πράξη την Τριμερή Συνεννόηση)
- Να ακυρώσει (να γελοιοποιήσει ακριβέστερα) το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου κράτους, και
- Να προκαλέσει πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και Ελλάδας, Κύπρου με τις Βρυξέλλες (παραμονεύουν οι Μπορέλ εκεί, που λένε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, όμως εμείς αυτή τη δήλωση την εκλαμβάνουμε κατά πως μας βολεύει και όχι σύμφωνα με το τι υπονοεί…).

Θα κάνουμε πάλι τους έκπληκτους…;

Η Τουρκία για ακόμη μια φορά προειδοποίησε. Αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα, αν εμείς ήμασταν ιδεολογικά, πολιτικά και πρακτικά έτοιμοι να απαντήσουμε, όπως επιτυχώς κάναμε πέρσι τέτοιο καιρό στον Έβρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Θυμίζω ότι η πειρατεία και τα κουρσέματα στη Μεσόγειο σταμάτησαν όταν οι πειρατές/κουρσάροι νικήθηκαν από κανόνια, δεν βρήκαν ασφαλή καταφύγια και αφού συνέβησαν αυτά, στη συνέχεια συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από δικαστήρια…

Βασίλης Κοψαχείλης
Διεθνολόγος