Τουρκικό ΥΠΑΜ: Η Ελλάδα στέλνει πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο



Για στρατικοποίηση των νησιών του ανατ. Αιγαίου και δη του Καστελόριζου κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 
 
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος:
 
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχιών.
 
Οι τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες των πλωτών γεωτρύπανων μας και των σεισμικών ερευνητικών σκαφών μας, στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και σε εκείνες για τις οποίες μας έχει δώσει άδεια η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των ναυτικών και αεροπορικών μας δυνάμεων.
 
Υπό αυτό το πλαίσιο το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, το γεωτρύπανο Φατίχ και τα ερευνητικά σκάφη DENAR-2 και OCEANIC στη Μαύρη Θάλασσα συνοδεύονται και προστατεύονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
 
Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτικά πλοία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, με τρόπο που παραβιάζει το καθεστώς τους. Τελευταία, η Ελλάδα έστειλε ένα καταδρομικό στο υπό αποστρατικοποιημένο καθεστώς νησί του Καστελόριζου στη Μεσόγειο. Παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές άνομες ενέργειές της.
 
Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για την επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικά μέσα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε η 11η συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα αποσόβησης σύγκρουσης. Υποβλήθηκε επίσης επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα για την 4η συνάντηση για τα ΜΟΕ, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση».

ΠΗΓΗ