Αντικατάσταση G3 και τζιπ προβλέπει το σχέδιο ΥΠΕΘΑ για 2021



Το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον τρέχον έτος εγκρίθηκε από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και περιλαμβάνει αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού προγραμματισμού.

Αντικατάσταση των τζιπ

Σε ό,τι αφορά τα οχήματα πολλαπλών ρόλων, τα γνωστά τζιπ MercedesBenz(γερμανικής προέλευσης, παραγωγής κατόπιν αδείας από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ), η ανάγκη αντικατάστασής τους είναι όντως πιεστική, καθώς η πάροδος των ετών και η εντατική καθημερινή χρήση έχουν «εξαντλήσει» τον στόλο. Επιβαρυντικό ρόλο διαδραμάτισε και η κρίση του Μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς αύξησε δραματικά τη χρήση των εν λόγω οχημάτων.

Κοινός παρονομαστής στα δύο προγράμματα είναι η πρόθεση για εξασφάλιση έργου στην εγχώρια βιομηχανική βάση. Όμως, οι ιθύνοντες του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να κάνουν συστηματική ανάλυση όσων έλαβαν χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, ώστε να αντλήσουν διδάγματα και να αποφύγουν την επανάληψη των πολιτικών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την εθνική βιομηχανική και τεχνολογική βάση.

Νέο τυφέκιο

Ειδική αναφορά γίνεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου τυφεκίου και του κύριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων «με νέα, αυξημένων δυνατοτήτων, και με αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας». Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει προμηθευτεί από το 1980 αρκετές εκατοντάδες τυφέκια G3-A3 / A4 της γερμανικής Heckler & Koch, που κατασκευάστηκαν κατόπιν αδείας στην Ελλάδα από την ΕΒΟ (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Με δεδομένα ότι πολύ μεγάλος αριθμός τυφεκίων βρίσκεται αμεταχείριστος σε αποθήκευση και τις πολύ υψηλότερες επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της υποχρηματοδότησης κατά τη δεκαετία των Μνημονίων, εγείρεται ζήτημα για τη… ζέση ταχείας υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]