Hχηρό «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τις κινήσεις της εναντίον Ελλάδας και Κύπρου


Ηχηρή τοποθέτηση αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής μας έκανε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικρίνοντας την προβληματική ως και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο στα κρίσιμα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο Μπλίνκεν παρουσίασε τις κατευθυντήριες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις επιδιώκει να αναζωογονήσει τις συμμαχικές σχέσεις των ΗΠΑ με όλα τα κράτη ανά τον κόσμο, ως και να ενδυναμώσει τις πολιτικο-διπλωματικές επιλογές, με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και αναφέρθηκε σε  αρκετά θέματα και πώς θα τα χειριστεί ο Αμερικανός πρόεδρος (σχέσεις με Πεκίνο και Μόσχα, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις με την Covid-19, το μέλλον του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τις συμμαχικές χώρες στην Απω Ανατολή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θέματα με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, την τετραμερή ΗΠΑ-Ινδίας-Αυστραλίας και Ιαπωνίας κ.ά.).

Σε σχετική ερώτηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή για την περιοχή μας και τη γενικότερη στάση της Αγκυρας στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, επέκρινε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις στις θαλάσσιες/ενεργειακές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και είπε ότι η αμερικανική πλευρά και θέση είναι ότι Αγκυρα έχει προβεί σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των δεσμεύσεων που έχει ως κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σχετικά με τον 62ο γύρο των διμερών διερευνητικών συνομιλιών την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, τον χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη για αποκλιμάκωση ενώ για το Κυπριακό επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν (αλλά και ο ίδιος προσωπικά) το γνωρίζει πολύ καλά ως θέμα από την εποχή που ήταν γερουσιαστής επί χρόνια, αλλά και ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ομπάμα. Επιπρόσθετα, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες του γ.γ./ΟΗΕ και είναι αρνητική απέναντι στην επιλογή για διχοτόμηση της νήσου σε δύο κράτη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 και τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αγκυρας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Τις θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε η Λευκωσία, ενώ τονίστηκε ότι ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπάιντεν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν απλώς έμφαση στη θέση Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται είναι σημαντικές για τις διμερείς σχέσεις και για την περιφερειακή ασφάλεια.

Το Λονδίνο παρακολουθεί με «ανησυχία» την κατάσταση στα Βαρώσια, ήταν η απάντηση που έδωσε η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά, Γουέντι Μόρτον, σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Μάθιου Οφορντ. Ο βουλευτής από περιφέρεια του Βορείου Λονδίνου ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες συζητήσεις έχει κάνει το Foreign Office με την Αγκυρα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου.

Η Βρετανίδα υφυπουργός τόνισε ότι ο ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ Τσαβούσογλου, τηλεφωνικά στις 19 Νοεμβρίου, ως και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 4 Φεβρουαρίου.

«Το Λονδίνο υποστηρίζει σθεναρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992). Το ζήτημα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του να εμπλακούν οι πλευρές με ευελιξία στις επερχόμενες άτυπες συνομιλίες υπό τα Ηνωμένα Εθνη για να φτάσουμε σε μία συνολική λύση του Κυπριακού ως επείγον ζήτημα», τόνισε η Γουέντι Μόρτον.

Στην Ντόχα του Κατάρ οΤσαβούσογλου είχε χθες συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Μεταξύ άλλων συζήτησαν την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, τις εξελίξεις στην Αρμενία, το θέμα των S-400 καθώς και την πυρηνική συνεργασία των δύο κρατών, ενώ τέθηκε σε λειτουργία στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου μία επιπρόσθετη μονάδα. Ο Τσαβούσογλου προερχόταν από τετραήμερη επίσκεψη σε Τουρκμενιστάν, Κιργιζία και Ουζμπεκιστάν, όπου υπέγραψε διπλωματικές, στρατιωτικο- εκπαιδευτικές, ενεργειακές και πολιτιστικές συμφωνίες.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής