Τελειώνει το lockdown: Άνοιγμα αγοράς σε 2 φάσεις



Οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως υπάρχει κόπωση και πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας σταδιακά

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για να επανεκτιμήσει  τα μέτρα που είναι σε ισχύ -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Οι λοιμωξιολόγοι θα προχωρήσουν σε συνολική αξιολόγηση των μέτρων και θα τεθούν επί τάπητος ποια μπορούν να αλλάξουν. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση, καθώς έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος μάχης με την πανδημία του κορονοϊού και πλέον θα πρέπει να δοθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας σταδιακής επανεκκίνησης ορισμένων δραστηριοτήτων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους ή όχι στη διασπορά της νόσου.

Για την ιδέα του σταδιακού ανοίγματος πολλών κλάδων προς το τέλος Μαρτίου ήδη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, σχολίασε ότι ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών». Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Τσιόδρα στο Μαξίμου
Κατά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την Καθαρά Δευτέρα αναγνωρίστηκε ότι το lockdown δεν τηρείται στον βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα μέτρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το σχέδιο αποσυμπίεσης της κοινωνίας συζητήθηκε και στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. 

Με αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι πλέον υπάρχει το σενάριο μιας «σπαστής» άρσης μέτρων και περιορισμών.

Οι πληροφορίες φέρουν το άνοιγμα να γίνεται σε δύο φάσεις:

-σε πρώτη φάση να ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
-σε δεύτερη φάση θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032, με τη μέθοδο του click away ή με click in shop.