Η Ελλάδα έστειλε LoR για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC!



Οι Αμερικανοί θέλουν να τα ''βυθίσουν'' & εμείς στέλνουμε Letter Of Request!

Μία εξέλιξη που δεν την περιμέναμε έγινε πριν από λίγο. Η Ελλάδα έστειλε LoR (Letter Of Request) για τις φρεγάτες MMSC! 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ “αυτό δεν σημαίνει τίποτα, είναι τυπική διαδικασία και στο LoR αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν δεσμευόμαστε για τίποτα”, αναφέρει το militaire.gr

Το γιατί η αμερικανική πρόταση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το ΠΝ το έχει γράψει πολλές φορές το Πενταπόσταγμα. Τα αμερικανικά πλοία, δεν είναι προσαρμοσμένα στο δυνητικό περιβάλλον απειλής των επόμενων ετών στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αναγκαστικά, θα επιχειρούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές, θα είναι ευάλωτα σε μια σειρά καινοφανών απειλών, με προεξάρχουσα τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM). 

Απαιτούνται πλοία όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@arra, με πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 (βεληνεκές 170 χλμ) και πυραύλους cruise Scalp Naval (βεληνεκές πάνω από 1000 χλμ). 

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες, διότι  πάνε ''πακέτο'' και με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί είναι κάτι που δεν θέλουν Γερμανία και ΗΠΑ. Δεν έχουμε απάντηση από την Αθήνα γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.  

Οι Γάλλοι πάντως δεν μένουν με ''σταυρωμένα'' τα χέρια, καθώς επανέρχονται μέα νέα πρόταση προς το ΠΝ. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Γαλλίας, Pierre Vandier στην Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον  Α/ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη, το θέμα των φρεγατών Belharra ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.   

Η γαλλική πρόταση  
 
Το Παρίσι προτείνει να κατασκευαστούν τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα και η τέταρτη στη Γαλλία. Η γαλλική πρόταση υποστηρίζει πως η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ ο όμιλος εγγυάται τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του Πολεμικού Ναυτικού και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες της Team France που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) είναι μια ισχυρή ομάδα που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στο γαλλικό πρόγραμμα FDI.