Ξεκίνησαν οι εκπαιδεύσεις των Ελληνων πιλότων για τα Rafale - Πότε θα μπουν στα πιλοτήριαΟι Έλληνες ιπτάμενοι παρακολουθούν εντατικά θεωρητικά μαθήματα

Την ώρα που έχει ήδη επιλεχθεί, όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, το πρώτο Rafale που θα ντυθεί με τα χρώματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίες, με ταχείς ρυθμούς φαίνεται πως κινείται και η εκπαίδευση των ελλήνων πιλότων, οι οποίοι θα είναι οι χειριστές των νέων αποκτημάτων ης χώρας, που θα δώσουν τεράστια υπεροχή στις ΕΔ μας.

Με τα «μούτρα» στο διάβασμα έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr και του Κώστα Σαρικά, οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι εδώ και ένα μήνα φιλοξενούνται στη «φωλιά» των Rafale στην αεροπορική βάση της Armee DeL’Air στο Mont De Marsan.

Και «χτίζουν» γερά τα θεμέλια της εκπαίδευσης πάνω στα οποία θα αναπτύξουν τους επόμενους μήνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αποτελέσουν τους πρώτους Έλληνες ιπτάμενους οι οποίοι θα πετάξουν πάνω από το Αιγαίο τα Γαλλικά μαχητικά.

Όπως φαίνεται τίποτα δεν παρεκκλίνει από το χρονοδιάγραμμα και τις πρώτες εβδομάδες οι Έλληνες ιπτάμενοι παρακολουθούν εντατικά θεωρητικά μαθήματα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των Rafale.

Έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τα τεχνικά εγχειρίδια που αφορούν το υπερσύγχρονο Γαλλικό μαχητικό ενώ εκπαιδευτές και τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault αλλά και της Armee De L’Air έχουν αναλάβει να τους λύσουν κάθε απορία που αφορά τις «ριπές».

Θα ακολουθήσουν γραπτές εξετάσεις προκειμένου οι Έλληνες ιπτάμενοι να πάρουν τη σχετική πιστοποίηση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο εκπαίδευσης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κυρίως στον εξομοιωτή αλλά και σε μαχητικά Rafale στο έδαφος. Τα ‘’γεράκια’’ της HAF θα εξοικειωθούν σταδιακά στα όργανα και στις του Γαλλικού μαχητικού και θα αρχίσουν να πετούν εικονικά  Rafale.

Όσο περνά ο καιρός η εκπαίδευση στον εξομοιωτή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέχρι οι ιπτάμενοι να μπορούν να αντιδρούν και να επιλύουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα στην πτήση. Ενώ ταυτόχρονα θα έχουν μυηθεί στην εναέρια μάχη και στη χρήση βοηθημάτων, ραντάρ και όπλων.

Πιστοποίηση προβλέπεται να πάρουν και στον εξομοιωτή για να ακολουθήσει πλέον η εκπαίδευση στα διθέσια μαχητικά. Με τις πρώτες πτήσεις στο πίσω κάθισμα του εκπαιδευόμενου και στη συνέχεια μπροστά με τον εκπαιδευτή πίσω να παρακολουθεί. Και όταν οι Γάλλοι εκπαιδευτές ‘’ανάψουν το πράσινο φως’’ τα Ελληνικά ‘’γεράκια θα βρεθούν μόνα τους στον αέρα μέσα στα μονοθέσια Rafale.

Πλέον θα είναι έτοιμοι να πετάξουν τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά. Θα είναι οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι Rafale στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τους επόμενους μήνες στη Γαλλία και στο Mont De Marsan θα μεταβούν δύο ακόμη ομάδες αποτελούμενες από τέσσερις ιπτάμενους η κάθε μία για να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εκπαίδευσης.

Στόχος μέσα στον επόμενο χρόνο η HAF να διαθέτει δώδεκα ιπτάμενους στα Rafale για να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Rafale . Ταυτόχρονα με γοργούς ρυθμούς θα προχωρά και η εκπαίδευση των τεχνικών που θα αναλάβουν τη συντήρηση των καινούργιων μαχητικών.

Να σας υπενθυμίσουμε, πως το πρώτο αεροσκάφος που αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα περί τα μέσα του έτους. Θα χρησιμοποιηθεί για πτήσεις από τους πρώτους Έλληνες ιπταμένους, και πρόκεται για το διθέσιο “Β305”. Το αεροσκάφος επιλέχθηκε εδώ και καιρό με κριτήριο ότι θα έπρεπε να έχει περιθώριο τουλάχιστον δύο ετών πριν την επόμενη υποβολή του σε ευρεία συντήρηση, διάστημα το οποίο αντιστοιχεί σε 360 ώρες πτήσεως, καθώς ένας τυπικός ρυθμός επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως μαχητικού αεροσκάφους αποφέρει συμπλήρωση 180 ωρών πτήσεως ετησίως.